Do zrobienia tej jajecznicy zainspirowała mnie strona stylowi.pl widziałam tam prześliczne zdjęcie jajecznicy w bułce ale nie było przepisu wymyśliłam go więc sama.
Składniki na 4 bułki – każda około 290 kalorii
- 4 bułki
- 4 plasterki boczku (75g)
- 6 jaj
- 25g masła
- kilka gałązek zielonej pietruszki lub szczypiorku
- sól
- pieprz
Boczek pokroić w drobną kostkę a natkę pietruszki posiekać. Odkroić wierzch każdej bułki i wydrążyc środek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 3 minuty. W tym czasie podsmażyc na suchej patelni boczek. Gdy tłuszcz się wytopi a boczek będzie lekko chrupiący dodać masło a następnie jaja doprawić do smaku solą i pieprzem. Odczekać chwile i wszystko wymieszać. Jajecznice smażyć kilka minut w zależnosci od upodobań ale nie powinna być do końca usmażona bo bedzie jeszcze się piekła sie w piekarniku. Wyjąć bułki i każda napełnić jajecznicą, ponownie wstawić do piekarnika, piec około 4-5 minut. Wyjąć z piekarnika, podawać posypane zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz