Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas gotowania: 40 minut
Przepis na tą pyszną zupę znalazłam tutaj na blogu Co do gara? Do tej
pory gotowałam zupę grzybową z warzywami, ta jest nieco inna ale równie pyszna
a do tego łatwa w przygotowaniu. Przepis okazał się idealny ale ja jak zwykle wprowadziłam
kilka zmian, głównie zmieniłam proporcję składników tak by uzyskać 4 talerze
zupy, dodałam też pieprz ziołowy i bulion grzybowy.
- 60g suszonych borowików
- 3 kostki bulionu grzybowego
- 1 duża cebula
- 4 kromki pieczywa żytniego (120g)
- ½ łyżeczki świeżego tymianku (lub ¼ łyżeczki suszonego)
- ½ łyżeczki ziołowego pieprzu
- 2 łyżki masła (30g)
- 50ml śmietany kremówki
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
Przygotowanie zupy zaczynamy od namoczenia grzybów. Suszone grzybki
zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na co najmniej godzinę ( najlepiej
na całą noc).
Ceblę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku podgrzać dwie łyżki masła,
dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż cebulka
się zeszkli.
Grzyby odcedzić, wiem że szkoda wylewać tak aromatyczny płyn ale jest w
nim pełno piasku i innych zanieczyszczeń. Następnie rozpuścić kostki bulionu
grzybowego w 6 szklankach wody i tak przygotowany bulion dodać do pozostałych
składników. Całość gotować około 20 minut.
Chleb pokroić w kostkę, włożyć do blendera, dodać szklankę wywaru z zupy
i wszystko zmiksować. (Jeśli nie macie blendera wystarczy chleb drobno pokroić
i wrzucić do zupy.) Następnie wszystko z powrotem wlać do zupy, dodać tymianek,
ziołowy pieprz, w razie potrzeby doprawić solą do smaku. Gotować jeszcze 10
minut.
Zupę zdjąć z gazu, powoli wlać śmietanę, wszystko wymieszać. Na talerzu
posypujemy zupę świeżą natką pietruszki.
Taką zupę podałam z
chlebem zapiekanym z żółtym serem. Przepis na ten pyszny chlebek podam w moim
następnym poście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz