Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 20 minut
Przepis na ten deser pochodzi z mojej jak dotąd ulubionej książki kucharskiej "100 recipes". Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, doskonały na letnią przekąskę. Oryginalna wersja jest podawana z odrobiną słodkiej śmietanki ale ja wybrałam wersję light i śmietankę pominęłam.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 280 kalorii
- 400g śliwek węgierek (około 10 sztuk)
- 4 łyżki mąki (40g)
- 25g masła
- łyżka jasnobrązowego cukru (15g)
- 15g płatków owsianych
- 2 łyżeczki miodu
W misce wymieszać mąke z masłem (powinno być o temperaturze pokojowej),
cukrem i płatkami owsianymi. Wszystko ugnieść żeby powstała kruszonka. Połówki śliwek
bez pestek ułożyć w dwóch żaroodpornych miseczkach i posypać kruszonką. Piec w
piekarniku rozgrzanym do 200˚C 20 minut. Na koniec polać łyżeczką miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz