Strony

środa, 31 lipca 2013

Śliwki z kruszonką


Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 20 minut
Przepis na ten deser pochodzi z mojej jak dotąd ulubionej książki kucharskiej "100 recipes". Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, doskonały na letnią przekąskę. Oryginalna wersja jest podawana z odrobiną słodkiej śmietanki ale ja wybrałam wersję light i śmietankę pominęłam.


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 280 kalorii
  • 400g śliwek węgierek (około 10 sztuk)
  • 4 łyżki mąki (40g)
  • 25g masła
  • łyżka jasnobrązowego cukru (15g)
  • 15g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki miodu
W misce wymieszać mąke z masłem (powinno być o temperaturze pokojowej), cukrem i płatkami owsianymi. Wszystko ugnieść żeby powstała kruszonka. Połówki śliwek bez pestek ułożyć w dwóch żaroodpornych miseczkach i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200˚C 20 minut. Na koniec polać łyżeczką miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz