Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Przepis na pieczone łodzie znalazłam na stronie stylowi.pl Doskonałę nie tylko na śniadanie ale również na lunch. Polecam
Składniki na 4 porcje – każda około 515 kalorii
- 4 małe bagietki
- 4 jajka
- 5 łyżek słodkiej śmietanki (75ml)
- 4 plasterki boczku (75g)
- 2 zielone cebulki
- 4 garście tartego żółtego sera (100g)
- ¼ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C. W międzyczasie w bagietkach wyciąć
głębokie "V" przez szczyt każdej bagietki o głębokości 1,5cm. Części
wycięte odłożyć na bok (można je ususzyć i przerobić na bułkę tartą).
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Zieloną cebulkę
drobno posiekać. Do miseczki wbić jaja, dodać śmietankę, boczek, zieloną
cebulkę, starty żółty ser, sól i pierz, wszystko wymieszać widelcem.
Tak przygotowaną masę wlać do każdej bagietki i umieścić na blasze do
pieczenia. Piec 20 minut lub do momentu aż bagietka lekko się zarumieni. Smacznego.
Wyglądają niesamowicie :) Muszą być przepyszne <3
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Trzeba będzie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń