Strony

niedziela, 1 maja 2016

Pieczone łodzie

Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Przepis na pieczone łodzie znalazłam na stronie stylowi.pl Doskonałę nie tylko na śniadanie ale również na lunch. Polecam

Składniki na 4 porcje – każda około 515 kalorii
  • 4 małe bagietki
  • 4 jajka
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki (75ml)
  • 4 plasterki boczku (75g)
  • 2 zielone cebulki
  • 4 garście tartego żółtego sera (100g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu 


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C. W międzyczasie w bagietkach wyciąć głębokie "V" przez szczyt każdej bagietki o głębokości 1,5cm. Części wycięte odłożyć na bok (można je ususzyć i przerobić na bułkę tartą).
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Zieloną cebulkę drobno posiekać. Do miseczki wbić jaja, dodać śmietankę, boczek, zieloną cebulkę, starty żółty ser, sól i pierz, wszystko wymieszać widelcem.
Tak przygotowaną masę wlać do każdej bagietki i umieścić na blasze do pieczenia. Piec 20 minut lub do momentu aż bagietka lekko się zarumieni. Smacznego. 

2 komentarze: