Przygotowanie: 25 minut
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 467 kalorii
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 467 kalorii
- mała głowka sałaty rzymskiej
- ¼ ogórka wężowego
- ½ czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 2 plastry czerwonej cebuli
- 100g fasolki szparagowej
- 5 młodych ziemniaczków
- 2 jajka
- puszka tuńczyka w oleju
- 8 czarnych oliwek czarne oliwki
- opcjonalnie 6 filecików białego anchois
Sos winegrette:
Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w mniejesze kawałki. Ogórka obrać ze skórki, przekroić w poprzek, następnie w plasterki. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na pół. Paprykę pokroić w plasterki. Odciąć końcówki fasolki następnie fasolkę szparagową przekroić na pół.
Fasolkę i ziemniaczki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ziemniaczki powinny gotowć się około 15 minut, fasolka 5-10 w zależności od tego czy jest bardzo młoda czy nie. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Tuńczyka odcedzić z oleju.
- ½ łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki musztardy
- szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w mniejesze kawałki. Ogórka obrać ze skórki, przekroić w poprzek, następnie w plasterki. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na pół. Paprykę pokroić w plasterki. Odciąć końcówki fasolki następnie fasolkę szparagową przekroić na pół.
Fasolkę i ziemniaczki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ziemniaczki powinny gotowć się około 15 minut, fasolka 5-10 w zależności od tego czy jest bardzo młoda czy nie. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Tuńczyka odcedzić z oleju.
Przygotować sos; w miseczce wymieszać sok z cytryny, z musztardą, olejem,
solą i pieprzem.
Przygotować dwa talerze, na każdy nałożyć sałatę, ogorka, paprykę,
pomidor i cebulę. Wszystko polać przygotowanym sosem winegrette. Nasępnie
nalożyć pozostałe składniki; fasolkę, przekrojone na pół ziemniaczki, jajka, tuńczyka,
oliwki i fileciki anchois jeśli zdecydujecie się na ich użycie. Uwaga do tej
sałtki używamy białych filecików anchois takie z puszki są zbyt słone i nie
nadają sie. Nie każdy je lubi więc można je pominąć, sałatka bez nich jest
równie pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz