Strony

piątek, 13 maja 2016

Salatka nicejska


Przygotowanie: 25 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 467 kalorii
  • mała głowka sałaty rzymskiej
  • ¼ ogórka wężowego
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 100g fasolki szparagowej
  • 5 młodych ziemniaczków
  • 2 jajka
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 8 czarnych oliwek czarne oliwki
  • opcjonalnie 6 filecików białego anchois  
Sos winegrette:
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • Szczypta pieprzu






Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w mniejesze kawałki. Ogórka obrać ze skórki, przekroić w poprzek, następnie w plasterki. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na pół. Paprykę pokroić w plasterki. Odciąć końcówki fasolki następnie fasolkę szparagową przekroić na pół. 

Fasolkę i ziemniaczki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ziemniaczki powinny gotowć się około 15 minut, fasolka 5-10 w zależności od tego czy jest bardzo młoda czy nie. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.  Tuńczyka odcedzić z oleju.

Przygotować sos; w miseczce wymieszać sok z cytryny, z musztardą, olejem, solą i pieprzem.

Przygotować dwa talerze, na każdy nałożyć sałatę, ogorka, paprykę, pomidor i cebulę. Wszystko polać przygotowanym sosem winegrette. Nasępnie nalożyć pozostałe składniki; fasolkę, przekrojone na pół ziemniaczki, jajka, tuńczyka, oliwki i fileciki anchois jeśli zdecydujecie się na ich użycie. Uwaga do tej sałtki używamy białych filecików anchois takie z puszki są zbyt słone i nie nadają sie. Nie każdy je lubi więc można je pominąć, sałatka bez nich jest równie pyszna.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz