Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Przepis na zupę znalazłam tutaj na blogu Sio Smutki ale wprowadziłam kilka własnych zmian. Zupa jest bardzo pyszna, zdrowa i sycąca. Polecam
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 222 kalorie
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 duże cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 5 ziaren zielonego kardamonu
- 1 łyżka nasion kuminu rzymskiego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- kostka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- mały pęczek świeżej kolendry
Soczewicę zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości, powinno to zająć około 15 minut. W międzyczasie obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać kardamon i kminek, smażyć chwilę aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
Następnie dodać cebulę i smażyć około 15 minut na małym ogniu aż cebula
się zeszkli, nie zaszkodzi jak cebula lekko się przypali, pod koniec smażenia
dodać czosnek.
Po tym czasie dodać 2 puszki krojonych pomidorów. Kostkę bulionu
warzywnego rozpuścić w puszce gorącej wody i dodać do zupy, dodać jeszcze jedna
puszkę wody, imbir, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Dodać ugotowaną
soczewicę i gorącą zupę odstawić by wszystkie przyprawy się przegryzły.Na
koniec dodać świeżą kolendrę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz