Strony

wtorek, 24 maja 2016

Klopsiki po marokańsku (Maroccan meatballs)

Przygotowanie: 15 minut
Czas smażenia: 35 minut

Przepis na te klopsiki znalazłam tutaj na stronie Tesco real food. Klopsiki są bardzo aromatyczne, a słodki pomidorowy sos świetnie się z nimi komponuje. Klopsiki można podawać z kaszą kuskus lub chlebkiem pita oraz dipem z jogurtu i świeżęgo ogórka. Smacznego. 




Składniki na 4 porcje – każda około 740 kalorii
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • puszka krojonych pomidorów
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 50g bułki tartej
  • 30g świeżej kolendry
  • 15g liści świeżej mięty
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

 

Zaczynamy od zrobienia sosu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli i zmięknie. Następnie dodać czosnek, mielony kminek i mieloną kolendrę. Smażyć dalej około 2 minut. Połowę podsmażonej cebuli przełożyć na talerz i ostudzić, do reszty cebuli dodać cukier,krojone pomidory i gotować około 15 minut na małym ogniu aż sos się zredukuje.


Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, przestygniętą cebulę, świeżą kolendrę, miętę, sól i pieprz. Wyrobić masę na pulpeciki, następnie formować niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzać pozostałą ilość oleju i smażyć pulpety na złoto-brązowy kolor. Na koniec dodać usmażone pulpety do sosu pomidorowego i smażyć razem jeszcze chwilę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz