Przygotowanie: 15 minut
Czas smażenia: 35 minut
Przepis na te klopsiki znalazłam tutaj na stronie Tesco real food. Klopsiki są bardzo aromatyczne, a słodki pomidorowy sos świetnie się z nimi komponuje. Klopsiki można podawać z kaszą kuskus lub chlebkiem pita oraz dipem z jogurtu i świeżęgo ogórka. Smacznego.
Składniki na 4 porcje – każda około 740 kalorii
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- puszka krojonych pomidorów
- 500g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 50g bułki tartej
- 30g świeżej kolendry
- 15g liści świeżej mięty
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Zaczynamy od zrobienia sosu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek
obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę
i smażyć aż cebula się zeszkli i zmięknie. Następnie dodać czosnek, mielony
kminek i mieloną kolendrę. Smażyć dalej około 2 minut. Połowę podsmażonej
cebuli przełożyć na talerz i ostudzić, do reszty cebuli dodać cukier,krojone
pomidory i gotować około 15 minut na małym ogniu aż sos się zredukuje.
Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, przestygniętą
cebulę, świeżą kolendrę, miętę, sól i pieprz. Wyrobić masę na pulpeciki,
następnie formować niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzać pozostałą ilość oleju
i smażyć pulpety na złoto-brązowy kolor. Na koniec dodać usmażone pulpety do
sosu pomidorowego i smażyć razem jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz