Strony

sobota, 21 maja 2016

Lazania ze szparagami

Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Przepis na lasanie pochodzi ze strony Foodnetwork, jej autorem jest Giada de Laurentis, oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Poniżej moja wersja z niewielkimi zmianami. Polecam.

Składniki na 4 duże porcje – każda około 1000 kalorii
  • 6 płatów lasanii (około 250g)
  • 2 łyżki oleju + łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 250g suszonych pomidorów w oleju
  • 50g liści bazylii (duży pęk)
  • 100g tartego parmezanu (około ¾ szklanki)
  • 120g chudego boczku
  • 0.5kg zielonych szparagów
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 500g sera ricotta
  • 250g tartego sera mozarella (około 2 sklanki)



W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i łyżeczkę soli, wrzucić płaty lasanii i ugotować al dente mniej więcej 6 minut (płatów lasanii musi być tyle by tworzyły trzy warstwy). Płaty jeszcze zmiękną w piekarniku ale nie dużo bo w lasanii nie ma płynnego sosu. Ugotowane płaty lasanii odcedzić i zalać zimną wodą.

Suszone pomidory odcedzić ale niezbyt dokładnie razem z liśćmi bazylii włożyć do blendera i zmiksować, dodaś starty parmezan i lekko wymieszać. Powstałą masę przełożyć do miski.

Boczek pokroić w drobne paseczki, usmażyć na chrupko na suchej patelni, następnie przełożyć boczek na talerz. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na tę samą patelnię na której smażył się boczek rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek i smażyć kilka minut aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie dodać szparagi i gotować z cebulą i czosnkiem pod przykryciem 4 minuty. Po tym czasie przełożyć szparagi na talerz, zdjąć patelnie z gazu dodać usmażony boczek, ricottę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu, wszystko dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175˚C. Dno naczynia żaroodpornego posmarować łyżeczką oleju (może być z pomidorów). Na dno położyć pierwszą warstę lasanii następnie położyć 1/3 masy z suszonych pomidorów, ½ masy z serem ricotta, połowę szparagów i 1/3 sera mozarella. Kolejną warstwę zrobić dokładnie tak samo a następnie położyć ostatnią warstwę makaronu resztę masy pomidorowej i sera mozarella. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.








1 komentarz:

  1. od zawsze stooję na stanowisku, że szparagi pięknie smakują dopiero w towarzystwie dobrych składników. W tym pprzepisie jest ich całe mnóstwo. Mnie by smakowało :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń