Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Przepis na lasanie pochodzi ze strony Foodnetwork, jej autorem jest Giada
de Laurentis, oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Poniżej moja wersja z niewielkimi zmianami. Polecam.
Składniki na 4 duże porcje – każda około 1000 kalorii
- 6 płatów lasanii (około 250g)
- 2 łyżki oleju + łyżeczka oleju
- 2 łyżeczki soli
- 250g suszonych pomidorów w oleju
- 50g liści bazylii (duży pęk)
- 100g tartego parmezanu (około ¾ szklanki)
- 120g chudego boczku
- 0.5kg zielonych szparagów
- ½ łyżeczki pieprzu
- 500g sera ricotta
- 250g tartego sera mozarella (około 2 sklanki)
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i łyżeczkę soli, wrzucić
płaty lasanii i ugotować al dente mniej więcej 6 minut (płatów lasanii musi być
tyle by tworzyły trzy warstwy). Płaty jeszcze zmiękną w piekarniku ale nie dużo
bo w lasanii nie ma płynnego sosu. Ugotowane płaty lasanii odcedzić i zalać
zimną wodą.
Suszone pomidory odcedzić ale niezbyt dokładnie razem z liśćmi bazylii włożyć
do blendera i zmiksować, dodaś starty parmezan i lekko wymieszać. Powstałą masę
przełożyć do miski.
Boczek pokroić w drobne paseczki, usmażyć na chrupko na suchej patelni,
następnie przełożyć boczek na talerz. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Na tę samą patelnię na której smażył się boczek rozgrzać pozostałą łyżkę oleju,
dodać cebulę i czosnek i smażyć kilka minut aż cebula i czosnek się zeszklą.
Następnie dodać szparagi i gotować z cebulą i czosnkiem pod przykryciem 4
minuty. Po tym czasie przełożyć szparagi na talerz, zdjąć patelnie z gazu dodać
usmażony boczek, ricottę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu, wszystko
dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175˚C. Dno naczynia żaroodpornego posmarować łyżeczką oleju (może być z pomidorów). Na dno położyć pierwszą warstę lasanii następnie położyć 1/3 masy z suszonych pomidorów, ½ masy z serem ricotta, połowę szparagów i 1/3 sera mozarella. Kolejną warstwę zrobić dokładnie tak samo a następnie położyć ostatnią warstwę makaronu resztę masy pomidorowej i sera mozarella. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
od zawsze stooję na stanowisku, że szparagi pięknie smakują dopiero w towarzystwie dobrych składników. W tym pprzepisie jest ich całe mnóstwo. Mnie by smakowało :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia