Strony

poniedziałek, 30 maja 2016

Kurczak z trawą cytrynową i chilli

Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut

Przepis na tego pysznego kurczaka z trawą cytrynową i chilli pochodzi z programu kulinarnego na kanale foodnetwork. Jego autrorem jest Luke Nguyen, oryginalny przepis można znaleźć tutaj.

Składniki na 2 porcje – każda około 395 kalorii
  • 4 podudzia z kurczaka bez kości (330g)
  • laska trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czonsku
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego (30ml)
  • 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
  • 1 cebula szalotka
  • ½ białej cebuli
  • 2 zielone cebulki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki wody kokosowej
  • 6 gałązek kolendry


Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Trawę cytrynową, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. Do miseczki wlać sos rybny, dodać cukier, połowę trawy cytrynowej, połowę czosnku i połowę papryczki chilli. Dodać mięso z kurczaka i wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę a najlepiej na całą noc.

Szalotkę drobno posiekać, cebulę pokroić w mniejsze kawałki, a zieloną cebulkę w 2cm kawałki.

Na patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać pozostała trawę cytrynową i smażyć na niezbyt dużym ogniu przez chwilę do momentu aż poczujemy cytrynowy aromat, następnie dodać szalotkę oraz pozostały czosnek i chilli, smażyć razem przez chwilę.
 
Zwiększyć gaz, dodać kurczaka i pozostawić na patelni przez 2-3 minuty aż kurczak sie zarumieni z jednej strony, nie mieszać. Następnie przełożyć kawałki kurczaka na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gdy kurczak się ładnie przyrumieni dodać wodę kokosową, smażyć dalej około 5 minut aż sos zgęstnieje. 

Na koniec dodać białą i zieloną cebulę, smażyć jeszcze minutę lub dwie. Na wierzchu położyć po kilka gałązek kolendry. Podawać z ryżem ugotowanym na parze bez soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz