Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut
Przepis na tego pysznego kurczaka z trawą cytrynową i chilli pochodzi z programu kulinarnego na kanale foodnetwork. Jego autrorem jest Luke Nguyen, oryginalny przepis można znaleźć tutaj.
Składniki na 2 porcje – każda około 395 kalorii
- 4 podudzia z kurczaka bez kości (330g)
- laska trawy cytrynowej
- 2 ząbki czonsku
- czerwona papryczka chilli
- 2 łyżki sosu rybnego (30ml)
- 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
- 1 cebula szalotka
- ½ białej cebuli
- 2 zielone cebulki
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki wody kokosowej
- 6 gałązek kolendry
Mięso pokroić na
mniejsze kawałki. Trawę cytrynową, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. Do
miseczki wlać sos rybny, dodać cukier, połowę trawy cytrynowej, połowę czosnku
i połowę papryczki chilli. Dodać mięso z kurczaka i wszystko dokładnie
wymieszać. Pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę a najlepiej na całą noc.
Szalotkę drobno posiekać, cebulę pokroić w mniejsze kawałki, a zieloną cebulkę w 2cm kawałki.
Na patelni lub w
woku rozgrzać olej, dodać pozostała trawę cytrynową i smażyć na niezbyt dużym
ogniu przez chwilę do momentu aż poczujemy cytrynowy aromat, następnie dodać szalotkę
oraz pozostały czosnek i chilli, smażyć razem przez chwilę.
Zwiększyć gaz, dodać
kurczaka i pozostawić na patelni przez 2-3 minuty aż kurczak sie zarumieni z
jednej strony, nie mieszać. Następnie przełożyć kawałki kurczaka na drugą
stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gdy kurczak się ładnie przyrumieni dodać
wodę kokosową, smażyć dalej około 5 minut aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodać białą i zieloną cebulę, smażyć jeszcze minutę lub dwie. Na wierzchu położyć po kilka gałązek kolendry. Podawać z ryżem ugotowanym na parze bez soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz