Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Przepis na ten prosty i szybki makaron znalazłam tutaj na blogu Słodka
pasja. Makaron jest bardzo łatwy do przygotowania, znakomicie nadaje się na
lekką kolację lub lunch. Połączenie szpinaku z parmezanem jest wprost genialne.
Polecam.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 685 kalorii
- 250g makaronu spaghetti
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g młodego szpinaku
- łyżka klarowanego masła
- łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50g tartego parmezanu (okło 6 łyżek)
W garnku zagotować wodę dodać olej, sól i ugotować makaron al dente
według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron przecedzić i pozostawić na sitku.
W międzyczasie cebulę i czosnek drobno posiekać. Szpinak umyć, osuszyć
oderwać ogonki.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie
dodać szpinak i smażyć razem kilka minut aż liście szpinaku zwiędną. Dodać oliwę
z oliwek, makaron, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i parmezan, wszystko
dokładnie wymieszać.
uwielbiam, to fenomen i zasługuje na połechtanie kubków smakowych
OdpowiedzUsuńWg mnie to już spaghetti na bogato ;)
OdpowiedzUsuńKiedy jesteśmy zmęczeni, nie mamy czasu, ale i też w chorobie - robię spaghetti z masłem i parmezanem. Od święta kieliszek czerownego wina i jest bal :D
Tak czy owak, danie warte uwagi !
Pozdrawiam serdecznie
Kasia