Strony

niedziela, 28 czerwca 2015

Kotleciki drobiowo-grzybowe

Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut

Przepis na te pyszne kotleciki znalazłam w gazetce pt. "Przyślij przepis" przepis przysłała pani Renata Kubała z Woli Dębińskiej. Kotleciki bardzo mi zasmakowały w dodatku można przygotować je wcześniej i szybko odgrzać w piekarniku po pracy, znakomite w upalny dzień ze świeżą sałątką i ziemniaczkami. Polecam.

Składniki na 10 kotlecików – każdy około 100 kalorii 
  • 2 piersi z kurczaka (400g)
  • 150g żółtego sera
  • 200g pieczarek
  • 8 łyżek bułki tartej (64g)
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i zmielić w maszynce lub pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Żółty ser również zetrzeć na tartce. Do miski włożyć mięso z kurczaka, dodać pieczarki, ser, połowę bułki tartej i jajko. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, wyrobić gładką masę. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formować podłużne kotleciki i smażyć na oleju aż lekko się zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz