Strony

czwartek, 25 czerwca 2015

Makaron bazyliowy z jajkiem sadzonym



Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania: 10 minut

Ten przepis znalazłam na stronie Food Network, jej autorką jest Giada De Laurentiis, znakomita włoska mistrzyni kuchni. Jej przepisy są łatwe i smaczne, oryginalną wersję tego przepisu można znaleźć tutaj ja jednak wprowadziłam kilka zmian głównie dlatego że oryginalny przepis był jak dla mnie nieco za tłusty.

Składniki na 2 porcje - każda około 818 kalorii

Sos aioli:
  • ząbek czosnku najlepiej pieczonego
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół małego pęczka bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 50ml oliwy z oliwek 

Ponadto:
  • mały pęczek szparagów (200g)
  • 250g makaronu linguini (może być spaghetti)
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • 15g tartego sera pecorino (ub parmezanu)
  • 30g płatków sera pecorino (lub parmezanu)
  • sos aioli zrobiony ze składników powyżej
  • łyżeczka masła
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz


Zaczynamy od zrobienia sosu aioli, do blendera wrzucić ząbek czosnku (można użyć surowego ja jednak wolę czosnek pieczony bo nie ma tak intensywnego smaku i nie zdominuje całej potrawy, czosnek pieczemy w łupinie w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C przez 30 minut oczywiście można to zrobić przy okazji pieczenia jakiejś innej potrawy ale nie ciasta). Następnie dodać żółtko, musztardę, sok z cytryny, liście bazylii, sól, pieprz i oliwę, wszystko zmiksować do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Szparagi pokroić w 2cm kawałki, oddzielić końcówki od łodyżek. Jeśli używamy sera w kawałku, 1/3 sera zetrzeć na tartce a pozostałą część pokroić w cienkie plasterki np. przy pomocy obieraczki do ziemniaków lub szatkownicy.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju następnie wrzucić makaron i gotować al dente według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, na małym ogniu smażyć jajka ja zazwyczaj wstawiam jajka na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu, zazwyczaj też przykrywam patelnię przykrywką wtedy białko ładnie się zetnie a żółtko pozostanie płynne ale to już według własnych upodobań. Pamiętajmy że jajka muszą smażyć się powoli na małym ogniu inaczej białko będzie twarde.
Podczas gdy jajka się smażą nie można zapomnieć o makaronie, mieszać od czasu do czasu by makaron nie posklejał się a jak tylko wstawimy jajka czyli na 4 minuty przed końcem gotowania do makaronu wrzucić łodyżki szparagów a na 2 minuty przed końcem końcówki szparagów.
Makaron odcedzić, przełożyć na sito i na chwilę odstawić, jajka zdjąć z gazu. Makaron przełożyć do garnka w którym gotował się makaron, garnek powinien być pusty i bez wody po makaronie, dodać sos alioli i starty ser, dokładnie wymieszać z makaronem, szybko przełożyć na talerze. Na wierzchu położyć po jajku sadzonym posypać pozostałym serem w płatkach, doprawić solą i pieprzem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz