Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ten przepis znalazłam na stronie Food Network, jej autorką jest Giada De Laurentiis, znakomita włoska mistrzyni kuchni. Jej przepisy są łatwe i smaczne, oryginalną wersję tego przepisu można znaleźć tutaj ja jednak wprowadziłam kilka zmian głównie dlatego że oryginalny przepis był jak dla mnie nieco za tłusty.
Składniki na 2 porcje - każda około 818 kalorii
Sos aioli:
- ząbek czosnku najlepiej pieczonego
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżeczki musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- pół małego pęczka bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- 50ml oliwy z oliwek
Ponadto:
- mały pęczek szparagów (200g)
- 250g makaronu linguini (może być spaghetti)
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- 15g tartego sera pecorino (ub parmezanu)
- 30g płatków sera pecorino (lub parmezanu)
- sos aioli zrobiony ze składników powyżej
- łyżeczka masła
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Zaczynamy
od zrobienia sosu aioli, do blendera wrzucić ząbek czosnku (można użyć surowego
ja jednak wolę czosnek pieczony bo nie ma tak intensywnego smaku i nie
zdominuje całej potrawy, czosnek pieczemy w łupinie w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200˚C przez 30 minut oczywiście można to zrobić przy okazji
pieczenia jakiejś innej potrawy ale nie ciasta). Następnie dodać żółtko,
musztardę, sok z cytryny, liście bazylii, sól, pieprz i oliwę, wszystko
zmiksować do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Szparagi
pokroić w 2cm kawałki, oddzielić końcówki od łodyżek. Jeśli używamy sera w
kawałku, 1/3 sera zetrzeć na tartce a pozostałą część pokroić w cienkie
plasterki np. przy pomocy obieraczki do ziemniaków lub szatkownicy.
W dużym
garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju następnie wrzucić makaron
i gotować al dente według przepisu na opakowaniu.
W
międzyczasie na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, na małym ogniu smażyć jajka ja
zazwyczaj wstawiam jajka na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu, zazwyczaj
też przykrywam patelnię przykrywką wtedy białko ładnie się zetnie a żółtko
pozostanie płynne ale to już według własnych upodobań. Pamiętajmy że jajka
muszą smażyć się powoli na małym ogniu inaczej białko będzie twarde.
Podczas
gdy jajka się smażą nie można zapomnieć o makaronie, mieszać od czasu do czasu
by makaron nie posklejał się a jak tylko wstawimy jajka czyli na 4 minuty przed
końcem gotowania do makaronu wrzucić łodyżki szparagów a na 2 minuty przed
końcem końcówki szparagów.
Makaron
odcedzić, przełożyć na sito i na chwilę odstawić, jajka zdjąć z gazu. Makaron
przełożyć do garnka w którym gotował się makaron, garnek powinien być pusty i
bez wody po makaronie, dodać sos alioli i starty ser, dokładnie wymieszać z
makaronem, szybko przełożyć na talerze. Na wierzchu położyć po jajku sadzonym
posypać pozostałym serem w płatkach, doprawić solą i pieprzem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz