Strony

piątek, 12 czerwca 2015

Pulpety rybne



Przygotowanie: 30 minut
Czas smażenia: 15 minut
Pieczenie: 15 minut

Składniki na 6 porcji każda około 424 kalorie
  • bułka grahamka
  • ½ szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 1kg odfiletowanej ryby (np.dorsz z Morza Barentsa z certyfikatem MSC)
  • szklanka bułki tartej
  • jajko
  • pół pęczka koperku
  • płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 15g masła

Bułkę przełąmać na pół i namoczyć w mleku. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę, bułkę i cebulę zmielić w maszynce (jeśli używamy ryby mrożonej należy ją rozmrozić i pozostawić na sitku by odsączyć jak najwięcej wody).
Wszystko włożyć do miski, dodać bułkę tartą, jajko, drobno posiekany koperek, sól i pieprz, wszystko dobrze wymieszać i wyrobić jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować pulpety, (by były jednakowej wielkości porcje można nakładać łyżką do lodów).
Na rozgrzanym oleju smażyć pulpety na blado-złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200˚C. Pulpety ułożyć na blasze, na każdym położyć po kawałeczku masła i zapiekać w piekarniku 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz