Przygotowanie: 30 minut
Czas smażenia: 15 minut
Pieczenie: 15 minut
Składniki na 6 porcji każda około 424 kalorie
- bułka grahamka
- ½ szklanki mleka
- 2 cebule
- 1kg odfiletowanej ryby (np.dorsz z Morza Barentsa z certyfikatem MSC)
- szklanka bułki tartej
- jajko
- pół pęczka koperku
- płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 15g masła
Bułkę przełąmać na pół i namoczyć w mleku. Cebulę obrać i pokroić na
mniejsze kawałki. Rybę, bułkę i cebulę zmielić w maszynce (jeśli używamy ryby
mrożonej należy ją rozmrozić i pozostawić na sitku by odsączyć jak najwięcej
wody).
Wszystko włożyć do miski, dodać bułkę tartą, jajko, drobno posiekany
koperek, sól i pieprz, wszystko dobrze wymieszać i wyrobić jednolitą masę.
Wilgotnymi dłońmi formować pulpety, (by były jednakowej wielkości porcje można
nakładać łyżką do lodów).
Na rozgrzanym oleju smażyć pulpety na blado-złoty kolor. Nadmiar tłuszczu
odsączyć na papierowym ręczniku. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do
temperatury 200˚C. Pulpety ułożyć na blasze, na każdym położyć po kawałeczku
masła i zapiekać w piekarniku 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz