Strony

niedziela, 7 czerwca 2015

Sałatka cezar



Przygotowanie: 35 minut


Dzisiejsza propozycja to sałatka cezar ale tym razem w wersji wegetariańskiej, już jakiś czas temu na blogu pojawiła się wercja tej sałatki z kurczakiem. Sałatka ta jest znana na całym świecie, obowiązkowe są w niej: sałata rzymska, grzanki i parmezan, w tej wersji dodatkowo są jajka gotowane na twardo i zielona fasolka.


Składniki na 4 małe porcje –każda porcja około 442 kalorie

Sałatka:
  • 1 bułka ciabata (100g)
  • łyżka oliwy
  • 10g tartego parmezanu
  • 40g parmezanu w całości
  • 1 sałata rzymska
  • 6 jaj
  • 150g zielonej fasolki
Sos:
  • ząbek czosnku najlepiej pieczonego
  • 1-2 fileciki anchois
  • 2 łyżki majonezu (60g)
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 15g tartego parmezanu






Bułkę pokroić w kostkę, włożyć do miski, skropić oliwą, dodać tarty parmezan i wszystko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C, można też użyć piekarnika z funkcją grillowania. Bułkę włożyć na blachę, następnie piec w piekarniku kilka minut na złoty kolor (ja piekłam jakieś 2 minuty). Resztę parmezanu pokroić w cienkie plasterki, można to zrobić przy pomocy ostego noża, obieraczki do ziemniaków lub szatkownicy.
Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach.

Przygotować sos; czosnek przecisnąć przez praskę (nie trzeba go obierać), anchois posiekać w drobną kostkę. Czosnek i anchois przełożyć do blendera dodać dwie lekko czubate łyżki majonezu, łyżeczkę soku z cytryny, dwie łyżki wody i starty parmezan, wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli nie macie blendera można czosnek i anchois zmiażdżyć nożem lub w moździeżu i wymieszać z resztą składników w miseczce.

W garnku zagotować wodę, włożyć jaja i gotować 4 minuty, po tym czasie wylać wodę i jaja zalać zimną wodą. W tym samym czasie w drugim garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczke soli i również gotować 4 minuty, przecedzić wodę.
Jaja lekko potłuc i z powrotem wrzucić do na chwilę do wody, w ten sposób woda dostanie się pod skorupkę i łatwiej będzie je obrać. Po chwili jaja obrać i każde przekroić na 4 części. Na talerze z sałatą położyć jaja, fasolkę, posypać płatkami parmezanu, polać sosem i na koniec posypać bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz