Przygotowanie: 35 minut
Dzisiejsza propozycja to sałatka cezar ale tym razem w wersji wegetariańskiej, już jakiś czas temu na blogu pojawiła się wercja tej sałatki z kurczakiem. Sałatka ta jest znana na całym świecie, obowiązkowe są w niej: sałata rzymska, grzanki i parmezan, w tej wersji dodatkowo są jajka gotowane na twardo i zielona fasolka.
Składniki na 4 małe porcje –każda porcja około 442 kalorie
Sałatka:
- 1 bułka ciabata (100g)
- łyżka oliwy
- 10g tartego parmezanu
- 40g parmezanu w całości
- 1 sałata rzymska
- 6 jaj
- 150g zielonej fasolki
Sos:
- ząbek czosnku najlepiej pieczonego
- 1-2 fileciki anchois
- 2 łyżki majonezu (60g)
- 2 łyżki wody
- łyżeczka soku z cytryny
- 15g tartego parmezanu
Bułkę pokroić w kostkę, włożyć do miski, skropić oliwą, dodać tarty parmezan i wszystko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C, można też użyć piekarnika z funkcją grillowania. Bułkę włożyć na blachę, następnie piec w piekarniku kilka minut na złoty kolor (ja piekłam jakieś 2 minuty). Resztę parmezanu pokroić w cienkie plasterki, można to zrobić przy pomocy ostego noża, obieraczki do ziemniaków lub szatkownicy.
Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach.
Przygotować sos; czosnek przecisnąć przez praskę (nie trzeba go obierać),
anchois posiekać w drobną kostkę. Czosnek i anchois przełożyć do blendera dodać
dwie lekko czubate łyżki majonezu, łyżeczkę soku z cytryny, dwie łyżki wody i
starty parmezan, wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli nie macie blendera można
czosnek i anchois zmiażdżyć nożem lub w moździeżu i wymieszać z resztą
składników w miseczce.
W garnku zagotować wodę, włożyć jaja i gotować 4 minuty, po tym czasie
wylać wodę i jaja zalać zimną wodą. W tym samym czasie w drugim garnku
zagotować wodę, dodać płaską łyżeczke soli i również gotować 4 minuty,
przecedzić wodę.
Jaja lekko potłuc i z powrotem wrzucić do na chwilę do wody, w ten sposób
woda dostanie się pod skorupkę i łatwiej będzie je obrać. Po chwili jaja obrać
i każde przekroić na 4 części. Na talerze z sałatą położyć jaja, fasolkę,
posypać płatkami parmezanu, polać sosem i na koniec posypać bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz