Strony

sobota, 25 kwietnia 2015

Ryż pilau z warzywami



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Przepis na ryż przygotowywany w ten sposób poznałam na kursie gotowania o którym pisałąm już dawno temu ale ponieważ mam tysiące przepisów jakoś nie było jeszcze okazji żeby powtórzyć to danie w domu. W końcu jednak przyszła i na niego pora no i jest ryż pilau z warzywami. Polecam.

Składniki na 4 porcje – każda około 308 kalorii
  • 1 i ¼ szklanki ryżu typu basmati (250g)
  • łyżka klarowanego masła (20g)
  • 4 ziarenka kardamonu
  • 4 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczkikurkumy
  • ½ szklanki mrożonego groszku (75g)
  • ½ szklanki fasolki szparagowej (75g)
  • duża marchewka (100g)
  • szklanka kalafiora (150g)


Ryż umyć kilkakrotnie w zimnej wodzie, następnie pozostawić w wodzie na 20 minut.
W garnku rozpuścić masło, dodac kardamon, goździki i korę cynamonu, smażyć przez chwilę aż przyparawy zaczną uwalniać swoje aromaty. Następnie dodać warzywa i dusić wszystko przez kilka minut, następnie dodać sól i kurkumę.
Ryż odcedzić dodać do pozostałych składników, wszystko wymieszać, dodać dwie i pół szklanki wody doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze jakieś 10 minut lub do czasu aż ryż będzie miękki. Podawać z potrawami kuchni indyjskiej.

3 komentarze: