Strony

wtorek, 7 kwietnia 2015

Żurek



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki na 4 porcje – każda około 624 kalorie

  • 2 grzyby
  • 1 kostka warzywna
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 600g ziemniaków
  • mała pietruszka
  • 200g wędzonej kiełbasy
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • 300ml zakwasu do żurku
  • czubata łyżeczka majeranku
  • czubata łyżeczka chrzanu
  • 75ml śmietany
  • 4 jajka




Grzyby zalać ¼ szklanki wrzątku i odstawić by zmiękły.

Do garnka wlać litr wody, dodać kostkę bulionu warzywnego, ziele angielskie, liść laurowy i zagotować (można oczywiście samemu ugotować wywar a warzywa wykorzystać do salatki bo tu nie będą nam potrzebne.

Obrać ziemniaki i pietruszkę, ziemniaki pokroić w dużą kostkę a pietruszkę na pół, wrzucić do bulionu i gotować do miękkości około 20 minut. 

W międzyczasie pokroić kiełbasę w plasterki można ją zostawić w całości jak kto woli. Cebulę posiekać w krotkie paseczki, czosnek obrać i pokroić na kilka mniejszych części. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę a gdy wytopi się z niej tluszcz dodać cebulę, czosnek i odsączone grzyby, smażyć chwilkę aż cebula się zeszkli ale niezbyt długo żeby czosnek sie nie przypalił. Następnie wszystko dodać do zupy.

Gotować razem jeszcze kilka minut, dodać zakwas, doprawić żurek świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i chrzanem, dodać śmietanę, wszystko wymieszać wyłączyć gaz i na chwilę jeszcze odstawić. 

Ugotować jaja na twardo, obrać i przekroic każde na pół. Do każdego talerza włożyć po jednym jaju, nalać zupę i zajadać ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz