Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 448 kalorii
- 40g suszonych grzybów
- 600g ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- 2 kostki bulionu grzybowego
- łyżka masła
- średniej wielkości cebula
- ½ łyżeczki świeżomielonego pieprzu
- 1/2 łyżki maggi
- 150ml słodkiej śmietanki
- kilka gałązek zielonej piertruszki
Grzyby namoczyć w dwóch szklankach zimnej wody najlepiej poprzedniego dnia, jeśli jednak zapomnimy to zrobić można grzyby zalać wrzątkiem na 15 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, pietruszkę i marchewkę obrać.
Marchewkę zostawić w całości a pietruszkę pokroić w plasterki.
Do dużego garnka
wlać litr wody dodać ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i kostki bulionu
grzybowego gotować aż warzywa będą miękkie około 20 minut, następnie wyjąć 1/3
ziemniaków i część pietruszki, odlać odrobinę wywaru, wszystko zmiksować i wlać do zupy. Marchewkę wyjąć i gdy trochę przestygnie pokroić w plasterki i ponownie
wrzucić do zupy.
W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w dużą kostkę. Grzyby odcedzić, wywaru nie wylewać. Na
patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę i grzyby, następnie wszystko dodać do gotującej się zupy. Gotować razem jeszcze kilka minut, doprawić świeżo mielonym pieprzem i maggi. Powoli dodać śmietanę, wszystko wymieszać, na koniec dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz