Strony

wtorek, 21 kwietnia 2015

Zupa grzybowa z ziemniakami



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania:  30 minut

 Składniki na 4 porcje – każda porcja około 448 kalorii
  • 40g suszonych grzybów
  • 600g ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • łyżka masła
  • średniej wielkości cebula
  • ½ łyżeczki świeżomielonego pieprzu
  • 1/2 łyżki maggi
  • 150ml słodkiej śmietanki 
  • kilka gałązek zielonej piertruszki

Grzyby namoczyć w dwóch szklankach zimnej wody najlepiej poprzedniego dnia, jeśli jednak zapomnimy to zrobić można grzyby zalać wrzątkiem na 15 minut. 

Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, pietruszkę i marchewkę obrać. Marchewkę zostawić w całości a pietruszkę pokroić w plasterki. 

Do dużego garnka wlać litr wody dodać ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i kostki bulionu grzybowego gotować aż warzywa będą miękkie około 20 minut, następnie wyjąć 1/3 ziemniaków i część pietruszki, odlać odrobinę wywaru, wszystko zmiksować i wlać do zupy. Marchewkę wyjąć i gdy trochę przestygnie pokroić w plasterki i ponownie wrzucić do zupy. 

W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w dużą kostkę. Grzyby odcedzić, wywaru nie wylewać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę i grzyby, następnie wszystko dodać do gotującej się zupy. Gotować razem jeszcze kilka minut, doprawić świeżo mielonym pieprzem i maggi. Powoli dodać śmietanę, wszystko wymieszać, na koniec dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz