Strony

piątek, 10 kwietnia 2015

Zapiekanka rybna



Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia:20 minut

Przepis na zapiekankę rybną dostałam od mojego brata, niewiem dlaczego dopiero teraz pojawia się na blogu. Zapiekanka jest klasycznym daniem kuchni angielskiej i choć pewnie kuchnia angielska kojarzy się większości z nas jedynie z rybą z frytkami jednak można tu znaleźć kilka smacznych i prostych dań a ta zapiekanka to jedno z nich. W tym przepisie można użyć jakiejkolwiek ryby, można też mieszać różne gatunki ryb ja najczęściej do tej zapiekanki wybieram dorsza. Polecam.


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 785 kalorii

  • 650g ziemniaków (około 0.5kg po obraniu)
  • łyżeczka soli do ugotowania ziemniaków
  • 450g filetów rybnych, najlepiej mieszanych (np. dorsz lub mintaj)
  • 250ml mleka
  • ½ małej cebuli
  • 2 goździki
  • liść laurowy
  • ¼ kostki bulionu rybnego lub ¼ łyzeczki soli (dodałam od siebie)
  • 2 jajka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 50g masła
  • 2 dość płaskie łyżki mąki (25g)
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyzeczki soli
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
  • 30g startego sera mozarella


Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki włożyć do garnka z zimną wodą, dodać łyżęczkę soli i ugotować do miękkości.

W międzyczasie umieścić rybę w garnku, zalać mlekiem. Cebulę przekroić na dwie części, wbić po jednym goździku w każdą z ćwiartek a następnie dodać do mleka razem z liściem laurowym i kostką bulionu rybnego (lub solą). Powoli doprowadzić mleko do wrzenia i na bardzo małym ogniu gotować około 8 minut aż do momentu zagotowania. Następnie wyciągnąć rybę na talerz a mleko odlać do innego naczynia i pozostawić do ostygnięcia. Rybę pokruszyć na mniejsze części i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na ćwiartki, dodać do ryby, a następnie posypać posiekaną natką pietruszki.

Następnie zrobić sos beszamelowy. Zaczynamy od zasmażki. Roztopić na małym ogniu połowe masła, dodać mąkę i smażyć razem kilka minut. Gdy zasmażka się zarumieni zdjąć garnek z ognia i wlać troche mleka w którym gotowała się ryba, a następnie ciągle mieszajac dodawać resztę mleka (4 łyżki zostawić do ziemniaków). Doprowadzic sos do wrzenia i na małym ogniu gotować około 5 minut stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową do smaku następnie polać sosem rybę.

Rozgrzać piec do 200C bez termoobiegu.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i podusić z resztą masła i mleka w którym gotowała się ryba. Pokryć rybę i pozostałe składniki w naczyniu ziemniakami, lekko rozsmarować widelcem. Wierzch zapiekanki posypać startym serem nie powinno go być dużo by nie zdominował swoim smakiem delikatnej ryby i ziemniaków. Wstawić zapiekanke do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut aż wierzch lekko się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz