Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia:20 minut
Przepis na zapiekankę rybną dostałam od mojego brata, niewiem dlaczego
dopiero teraz pojawia się na blogu. Zapiekanka jest klasycznym daniem kuchni
angielskiej i choć pewnie kuchnia angielska kojarzy się większości z nas
jedynie z rybą z frytkami jednak można tu znaleźć kilka smacznych i prostych
dań a ta zapiekanka to jedno z nich. W tym przepisie można użyć jakiejkolwiek ryby, można też mieszać różne gatunki ryb ja najczęściej do tej zapiekanki wybieram dorsza. Polecam.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 785 kalorii
- 650g ziemniaków (około 0.5kg po obraniu)
- łyżeczka soli do ugotowania ziemniaków
- 450g filetów rybnych, najlepiej mieszanych (np. dorsz lub mintaj)
- 250ml mleka
- ½ małej cebuli
- 2 goździki
- liść laurowy
- ¼ kostki bulionu rybnego lub ¼ łyzeczki soli (dodałam od siebie)
- 2 jajka
- kilka gałązek natki pietruszki
- 50g masła
- 2 dość płaskie łyżki mąki (25g)
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- ¼ łyzeczki soli
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 30g startego sera mozarella
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki włożyć do garnka z zimną
wodą, dodać łyżęczkę soli i ugotować do miękkości.
W międzyczasie umieścić rybę w garnku, zalać mlekiem. Cebulę przekroić na
dwie części, wbić po jednym goździku w każdą z ćwiartek a następnie dodać do
mleka razem z liściem laurowym i kostką bulionu rybnego (lub solą). Powoli
doprowadzić mleko do wrzenia i na bardzo małym ogniu gotować około 8 minut aż do momentu zagotowania. Następnie
wyciągnąć rybę na talerz a mleko odlać do innego naczynia i pozostawić do
ostygnięcia. Rybę pokruszyć na mniejsze części i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na ćwiartki, dodać do ryby, a
następnie posypać posiekaną natką pietruszki.
Następnie zrobić sos beszamelowy. Zaczynamy od zasmażki. Roztopić na małym ogniu połowe masła, dodać mąkę i smażyć razem
kilka minut. Gdy zasmażka się zarumieni zdjąć garnek z ognia i wlać troche
mleka w którym gotowała się ryba, a następnie ciągle mieszajac
dodawać resztę mleka (4 łyżki zostawić do ziemniaków). Doprowadzic sos do
wrzenia i na małym ogniu gotować około 5 minut stale mieszając.
Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową do smaku następnie polać sosem rybę.
Rozgrzać piec do 200C bez termoobiegu.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i podusić z resztą masła i mleka w którym gotowała się ryba. Pokryć rybę i
pozostałe składniki w naczyniu ziemniakami,
lekko rozsmarować widelcem. Wierzch zapiekanki posypać startym serem nie
powinno go być dużo by nie zdominował swoim smakiem delikatnej ryby i
ziemniaków. Wstawić zapiekanke do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20
minut aż wierzch lekko się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz