Strony

niedziela, 12 kwietnia 2015

Blok czekoladowy (Rocky road)



Przygotowanie: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny

Dziś Światowy Dzień Czekolady, dlatego właśnie proponuję popularny angielski blok czekoladowy zwany  "Rocky Road" w dosłownym tłumaczeniu wyboista droga. U mnie z dodatkiem wspaniałych migdałowych ciasteczek amaretti, orzechów brazylijskich, kandyzowanych wiśnii i pianek cukrowych marshmallows. Polecam.

Składniki na 28 porcji – każda około 177 kalorii
  • 500g gorzkiej czekolady
  • 200g mlecznej czekolady
  • 250g masła
  • 250g małych ciasteczek amaretti
  • 200g orzechów brazylijskich
  • 200g kandyzowanych wiśni
  • 150g pianek cukrowych
  • łyżeczka cukru pudru
Masło pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę połamać i wszystko włożyć do żaroodpornego naczynia.

W garnku zagotować wodę, naczynie z masłem i czekoladą umieścić nad garnkiem i ciągle mieszając rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej.
Ciasteczka amaretti i orzechy włożyć do torebki i rozbić tłuczkiem tak by część rozpadła się na drobne, część na mniejsze kawałki a część pozostała w calości.
Ciasteczka, orzechy, wiśnie i panki dodać do rozpuszczonej czekolady z masłem i dokładnie rozmieszać. 

Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie blok pokroić w kostkę o boku 5cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz