Przygotowanie: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Dziś Światowy Dzień Czekolady, dlatego właśnie proponuję popularny angielski blok czekoladowy zwany "Rocky Road" w dosłownym tłumaczeniu wyboista droga. U mnie z dodatkiem wspaniałych migdałowych ciasteczek amaretti, orzechów brazylijskich, kandyzowanych wiśnii i pianek cukrowych marshmallows. Polecam.
Składniki na 28 porcji – każda około 177 kalorii
- 500g gorzkiej czekolady
- 200g mlecznej czekolady
- 250g masła
- 250g małych ciasteczek amaretti
- 200g orzechów brazylijskich
- 200g kandyzowanych wiśni
- 150g pianek cukrowych
- łyżeczka cukru pudru
Masło pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę połamać i wszystko włożyć do
żaroodpornego naczynia.
W garnku zagotować wodę, naczynie z masłem i czekoladą umieścić nad garnkiem i ciągle mieszając rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej.
W garnku zagotować wodę, naczynie z masłem i czekoladą umieścić nad garnkiem i ciągle mieszając rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej.
Ciasteczka amaretti i orzechy włożyć do torebki i rozbić tłuczkiem tak by
część rozpadła się na drobne, część na mniejsze kawałki a część pozostała w
calości.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń