Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Przepis na ryż przygotowywany w ten sposób poznałam na kursie gotowania o
którym pisałąm już dawno temu ale ponieważ mam tysiące przepisów jakoś nie było
jeszcze okazji żeby powtórzyć to danie w domu. W końcu jednak przyszła i na
niego pora no i jest ryż pilau z warzywami. Polecam.
Składniki na 4 porcje – każda około 308 kalorii
- 1 i ¼ szklanki ryżu typu basmati (250g)
- łyżka klarowanego masła (20g)
- 4 ziarenka kardamonu
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonu
- łyżeczka soli
- ¼ łyżeczkikurkumy
- ½ szklanki mrożonego groszku (75g)
- ½ szklanki fasolki szparagowej (75g)
- duża marchewka (100g)
- szklanka kalafiora (150g)
Ryż umyć kilkakrotnie w zimnej wodzie, następnie pozostawić w wodzie na
20 minut.
W garnku rozpuścić masło, dodac kardamon, goździki i korę cynamonu,
smażyć przez chwilę aż przyparawy zaczną uwalniać swoje aromaty. Następnie
dodać warzywa i dusić wszystko przez kilka minut, następnie dodać sól i kurkumę.
Ryż odcedzić dodać do pozostałych składników, wszystko wymieszać, dodać
dwie i pół szklanki wody doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować od
czasu do czasu mieszając jeszcze jakieś 10 minut lub do czasu aż ryż będzie
miękki. Podawać z potrawami kuchni indyjskiej.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńobiad idealny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Bardzo fajny dodatek na przykład do pieczonego kurczaka w indyjskich przyprawach.
OdpowiedzUsuń