Strony

sobota, 4 kwietnia 2015

Pasztet świąteczny



Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 1 godzina

Ten przepis pochodzi od rodziców mojej bliskiej koleżanki Sylwii. U niej w domu robiło się taki pasztet w każde święta, choć nie do końca wiem czy tylko w Święta Bożego Narodzenia czy w Wielkanoc również ale pasztet jak najbardziej na wielkanoc pasuje. Rodzice Sylwii do pieczenia używali prodiżu ja niestety nie mam takiego urządzenia mimo to postanowiłyśmy z Sylwią odtworzyć ten pasztet jakiś czas temu przy pomocy piekarnika. Nie miałam okazji próbować oryginalnego pasztetu w wykonaniu rodziców koleżanki ale nasz był bardzo smaczny. Sylwii i jej rodzicom dziękuję za przepis a wszystkim moim czytelnikom bardzo go polecam i życzę wesołych świąt i wielu smacznych potraw na stole.

Składniki na foremkę o wielkości 14cm x 25cm x 7,5cm
  • 2 małe marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 0.5kg karkówki wieprzowej
  • 0.4kg surowego boczku
  • 0.3 kg wątróbki drobiowej
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 bułki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziolowego pieprzu
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • 10g masła lub margaryny
  • łyżka bułki tartej


Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać. Do dużego garnka wlać 1.5 litra zimnej wody, dodać karkówkę, boczek, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie (około 2 godziny). W osobnym garnku ugotować wątróbkę ale nie za długo mniej więcej 20 minut.
Gdy mięso będzie miękkie wszystko odcedzić, wywaru nie wylewać. Mięso i warzywa odstawić do przestygnięcia.
Gdy mięso ostygnie, pokroić na mniejsze kawałki i wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Bułki namoczyć w wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Odcisnąć i również zmielić w maszynce. Następnie do zmielonej masy wbić 2 jaja, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Formę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piec około godziny aż pasztet zarumieni się z wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz