Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 1 godzina
Przepis na to danie znalazłam w mojej książce pt: ,1000 Recipes', spodobał mi się oryginalny pomysł na podanie kurczaka z kluseczkami zamiast nudnych ziemniaków. W dodatku kluseczki są aromatyczne dzięki zawartości ziół i bardzo delikatne. Kluseczki, gotowane mięsko i warzywa, po prostu danie idealne. Polecam.
- 8 nóżek z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 por (200g)
- 1 duża marchewka (150g)
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ małej brukwi (300g)
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 250g mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki soli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki natki pietruszki
- ½ łyżeczki pieprzu
- 100g zamrożonego smalcu (w oryginale ‘suet’ czyli w przetłumaczeniu na polski łój)
Por obrać, marchewkę i łodygi selera, dokładnie umyć i pokroić w
plasterki o grubości mniej więcej 0.5cm, brukiew obrać i pokroić w kostkę o
boku mniej więcej 1cm. Brukiew to mało znane i niedoceniane warzywo jest bardzo zdrowa bo zawiera wiele cennych łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin C, A i K oraz składników mineralnych a także błonnika, beta-karotenu i dobrych kwasów tłuszczowych (więcej na temat brukwi można przeczytać tutaj).
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć nóżki z każdej strony na złoty kolor. Następnie
dodać 2 szklanki wrzącej wody, kostki rosołowe i dusić kurczaka na małym ogniu
około 30 minut.
W międzyczasie przygotować kluski. Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, zioła
prowansalskie, drobno posiekaną natkę pietruszki, 1/4 łyżeczki pieprzu i starty na tartce o grubych oczkach smalec. (W
oryginalnym przepisie dodaje sie ‘suet’ nie dokońca wiem co to takiego ale jest
to tłuszcz który tu w Anglii kupuje się w granulkach do dostania w sklepach
spożywczych na półkach z artykułami do pieczenia ciast, wygląda tak, jednak wydaje mi się jednak że nie
ma to polskiego odpowiednika proponuję więc zastąpić go smalcem ale smalec należy najpierw zamrozić a następnie zetrzeć na tartce na grubych oczkach i wymieszać z
mąką chodzi o to by drobinki tłuszczu przemieszały się z innymi składnikami,
podczas gotowania rozpuszczą się dzięki czamu kluski będą bardziej puszyste). Wszystko
dokładnie wymieszać następnie dodać 6 łyżek wody i wyrobić ciasto. Uformować 24
kulki, uwaga będzie potrzebny duży garnek.
Po 30 minutach do garnka w którym dusi się kurczak dodać warzywa a na
wierzchu ułożyć kluski, przykryć pokrywką i gotować jesczcze około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz