Strony

czwartek, 30 kwietnia 2015

Nóżki z kurczaka z ziołowymi kluseczkami



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 1 godzina

Przepis na to danie znalazłam w mojej książce pt: ,1000 Recipes', spodobał mi się oryginalny pomysł na podanie kurczaka z kluseczkami zamiast nudnych ziemniaków. W dodatku kluseczki są aromatyczne dzięki zawartości ziół i bardzo delikatne. Kluseczki, gotowane mięsko i warzywa, po prostu danie idealne. Polecam.


Składniki na 4 porcje:
  • 8 nóżek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por (200g)
  • 1 duża marchewka (150g)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ małej brukwi (300g)
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 250g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 100g zamrożonego smalcu (w oryginale ‘suet’ czyli w przetłumaczeniu na polski łój)

Nóżki z kurczaka umyć, osuszyć doprawić połową łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. 

Por obrać, marchewkę i łodygi selera, dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości mniej więcej 0.5cm, brukiew obrać i pokroić w kostkę o boku mniej więcej 1cm. Brukiew to mało znane i niedoceniane warzywo jest bardzo zdrowa bo zawiera wiele cennych łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin C, A i K oraz składników mineralnych a także błonnika, beta-karotenu i dobrych kwasów tłuszczowych (więcej na temat brukwi można przeczytać tutaj).

W garnku rozgrzać olej, podsmażyć nóżki z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodać 2 szklanki wrzącej wody, kostki rosołowe i dusić kurczaka na małym ogniu około 30 minut. 

W międzyczasie przygotować kluski. Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, zioła prowansalskie, drobno posiekaną natkę pietruszki, 1/4 łyżeczki pieprzu i starty na tartce o grubych oczkach smalec. (W oryginalnym przepisie dodaje sie ‘suet’ nie dokońca wiem co to takiego ale jest to tłuszcz który tu w Anglii kupuje się w granulkach do dostania w sklepach spożywczych na półkach z artykułami do pieczenia ciast, wygląda tak, jednak wydaje mi się jednak że nie ma to polskiego odpowiednika proponuję więc zastąpić go smalcem ale smalec należy najpierw zamrozić a następnie zetrzeć na tartce na grubych oczkach i wymieszać z mąką chodzi o to by drobinki tłuszczu przemieszały się z innymi składnikami, podczas gotowania rozpuszczą się dzięki czamu kluski będą bardziej puszyste). Wszystko dokładnie wymieszać następnie dodać 6 łyżek wody i wyrobić ciasto. Uformować 24 kulki, uwaga będzie potrzebny duży garnek.

Po 30 minutach do garnka w którym dusi się kurczak dodać warzywa a na wierzchu ułożyć kluski, przykryć pokrywką i gotować jesczcze około 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz