Strony

wtorek, 24 lutego 2015

Mus czekoladowy



Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny

Przepis na ten przepyszny mus czekoladowy pochodzi z francuskiej książki kurcharskej dla dzieci, znalazłam tutaj na blogu 101 Cookbooks. Deser wyglądał bardzo zachęcająco, myślę że na czekoladę nie trzeba nikogo długo namawiać, było pyszanie w dodatku deser przygotowuje sie błyskawicznie. Ja zrobiłam go w malutkich filiżankach do ekspresso i uważam że taka ilość w zupełności wystarczy na zakończenie uroczystego obiadu lub kolacjii choś mój mąż oczywiście się nie zgadza. 


Skłdaniki na 4 małe porcje – każda około 320 kalorii
  • jajko
  • 85g gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżki masła (30g)
  • 2 płaskie łyżki cukru (30g)
  • szczypta soli
  • 100ml śmietany kremówki
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego


Rozbić jajko, białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno. 

W garnku zagotować odrobinę wody, nad garnkiem umieścić żaroodporne naczynie. Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego razem z masłem, cukrem, solą i 2 łyżkami wody, mieszać aż wszystkie składniki połączą się. Naczynie zdjąć z garnka i odstawić na chwilę by masa lekko przestygła. 

Następnie powoli dodać żółtko i ubite białko, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do małych pojemniczków (ja użyłam filiżanek do ekspresso). Deser wstawić do lodówki na kilka godzin.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wierzch każdego deseru wypełnić warstwą bitej śmietany.

11 komentarzy:

  1. wygląa na bardzo gęsty i kremowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudo! muszę spróbować!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. A można zrobić tak samo tylko że z mleczną czekoladą? ♥ Nie przepadam za gorzką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie że można z mleczną, tylko wtedy dodałabym połowę cukru albo wcale zależy jak słodkie lubisz desery.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja zrobiłam ale mi nie wyszedł :/ po 3 godz w lodowce czekolada była twarda a nie gesta i kremowa. Moze ktos wie co zrobiłam nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodam ze dokladnie wszystko robiłam jak jest napisane :)

      Usuń
  6. Hm... mój deser nie był zbyt twardy, no może trochę ponieważ zawiera masło wyjęty bezpośrednio z lodówki zawsze będzie troche twardy ale nie na tyle żeby nie dało się wbić łyżeczki. A może w czekoladzie były jakieś utwardzacze?

    OdpowiedzUsuń

  7. świetny pomysł z filiżankami :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mus czekoladowy w szczególności gdy jest ciepły to doskonałe rozwiązanie na długie zimowe wieczory. Fajne przepisy z wykorzystaniem czekolady znajduję zawsze na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i kiedy tylko mam czas staram się je wykonywać. W końcu chyba każdy z nas lubi czekoladę.

    OdpowiedzUsuń