Strony

sobota, 14 lutego 2015

Dwukolorowe ciasteczka

Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Dziś Walentynki, dlatego właśnie upiekłam dwukolorowe ciasteczka są pyszne i słodziutkie dlatego właśnie doskonale nadają się na tę okazję. Wszystkim zakochanym życzę miłego,słodkiego dnia a tym ktorzy Walentynek nie lubią lub nie obchodzą proponuję te same ciasteczka za to w dowolnym kształcie.


Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 płaskich łyżek cukru do ciasta (70g)
  • duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
  • 2 jajka
  • 150ml słodkiem śmietanki
  • kostka masła (250g)
  • łyżka mleka
  • 2 lyzki kakao

Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i pokrojone w kostkę zimne masło.
Całość zagnieść, ja robię to przy pomocy robota kuchennego ale można ciasto zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mleko i kakao, ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego koloru.
Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny następnie rozwałkować na grubość 0.5cm. Wycinać okrągłe ciasteczka a następnie w każdym z nich wyciąć serduszko. Serduszka z jasnych ciasteczek powkładać do ciemnych a ciemne do jasnych, następnie lekko spłaszczyć każde ciasteczko by masy się połaczyły.
Ciasteczka układać na wyłożona pergaminem blachę, nie trzeba zostawiać między nimi dużo miejsca bo ciasteczk nie rosną. Piec około 45 minut w temperaturze 180˚C.

2 komentarze: