Strony

wtorek, 10 lutego 2015

Kandyzowana skórka z pomarańczy



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki na słoiczek wielkości 400ml (260g skórki pomarańczowej) - łyżka 15g około 32 kalorie
  • 4 średniej wielkości pomarańcza (niewoskowane)
  • szklanka cukru (110g)


Pomarańcza umyć i wyparzyć. Naciąć skórkę i obrać następnie odciąć białą część a pomarańczową skórkę pokroić w paski, następnie w kostkę (u mnie po odcięciu białej części zostało 120g pomaranczowej skórki).
Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut, następnie odcedzić wodę, znów zalać wrzątkiem i gotować kolejne 5 minut, wodę odcedzić.
Do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody gotować na średnim ogniu 45
minut. Zdjąć garnek z ognia i odstawić by skórka wystygła. Należy pilnować i nadal mieszac podczas studzenia inaczej skórka zastygnie w garnku w jedną całość.
Gdy skórka ostygnie przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz