Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Smażenie:15 minut
Składniki na 10 kotlecików – każdy około 140 kalorii
- 10 małych kotlecików z kurczaka (385g)
- 2 płaskie łyżeczki vegety
- 2 płaskie łyżki mąki 20g
- 1 jajko
- 7 płaskich łyżek bułki tartej (45g)
- 10 płaskich łyżek startego parmezanu (65g)
- 4 łyżki oleju do smażenia
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, nakłuć widelcem,
doprawić vegetą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej jest to
zrobić poprzedniego dnia). Przygotować trzy miseczki do pierwszej wsypać mąkę,
do drugiej wbić jajo dodać łyżkę wody i roztrzepać widelcem do ostatniej wsypać
bułkę tartą i drobno starty parmezan, wszystko
wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, patelnia nie może być zbyt gorąca bo kotlety
łatwo się palą. Kotlety maczać kolejno w mące, jajku i panierce z bułki tartej
i parmezanu, lekko przycisnąć by panierka się dobrze przykleiła do każdego
kotleta smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (ja używam kuchenki z płytą
indukcyjną, smażyłam na 3 w skali 1-6 ale każda kuchenka jest inna). Ważne jest
by olej dobrze się rozgrzał. Kotlety smażymy kolejno na rozgrzanym tłuszczu i
nie ruszamy przez pierwsze 2 minuty następnie lekko podważamy widelcem, kotlety
będą się przyklejać do patelni ale gdy panierka stanie się chrupiąca wtedy
podważająć je łatwo odkleimy je od dna patelni
ważne by nie potrząsać patelnią zaraz po włożeniu kotletów do tłuszczu. Gotowe
kotlety układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać
np. z ziemniakami puree i mizzerią.
Muszę wypróbować z parmezanem :)
OdpowiedzUsuń