Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki na 4 duże porcje – każda około 468 kalorii
- 400g surowego łososia
- marchewka
- czerwona papryczka chilli
- 3 kostki bulionu rybnego
- 300g krewetek
- 20g suszonych wodorostów
- 400g grubego makaronu chińskego
- łyżka sosu rybnego
- szczypta pieprzu
Łososia pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać przekroić wzdłuż na pół a
następnie każdą połókę w plasterki. Papryczkę chili pokroić w poprzek w
plasterki usunąć pestki.
W dużym garnku zagotować 3litry wody, dodać kostki bulionu rybnego,
marchewkę, łososia i papryczkę chilli, gotować na małym ogniu około 15 minut,
następnie doprawić do smaku sosem rybnym i pieprzem.
Dodać krewetki, wodorosty i makaron (ja używam makaronu już ugotowanego
„udon noodles” jeśli nie uda wam się znaleźć takiego można użyć dowolnego
chińskiego makaronu i ugotować go według przepisu na opakowaniu), zdjąć zupę z
gazu i odstawić na jakieś 5 minut by krewetki się ugotowały a wodorosty
zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz