Strony

piątek, 27 lutego 2015

Zupa z łososiem i krewetkami



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki na 4 duże porcje – każda około 468 kalorii

  • 400g surowego łososia
  • marchewka
  • czerwona papryczka chilli
  • 3 kostki bulionu rybnego
  • 300g krewetek
  • 20g suszonych wodorostów
  • 400g grubego makaronu chińskego
  • łyżka sosu rybnego
  • szczypta pieprzu



Łososia pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać przekroić wzdłuż na pół a następnie każdą połókę w plasterki. Papryczkę chili pokroić w poprzek w plasterki usunąć pestki.
W dużym garnku zagotować 3litry wody, dodać kostki bulionu rybnego, marchewkę, łososia i papryczkę chilli, gotować na małym ogniu około 15 minut, następnie doprawić do smaku sosem rybnym i pieprzem.
Dodać krewetki, wodorosty i makaron (ja używam makaronu już ugotowanego „udon noodles” jeśli nie uda wam się znaleźć takiego można użyć dowolnego chińskiego makaronu i ugotować go według przepisu na opakowaniu), zdjąć zupę z gazu i odstawić na jakieś 5 minut by krewetki się ugotowały a wodorosty zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz