Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 5 minut
Takiego kurczaka po raz pierwszy jadłam w chińskiej restauracji danie nazywa się "black pepper chicken", jest to
dość często spotykane danie w karcie chińskich restauracji w Wielkiej Brytanii,
czy tak jada się w Chinach nie do konca jestem przekonana ale danie bardzo mi
zasmakowało. Postanowiłam więc odtworzyć je w domu, przepis znalazłam tutaj.
Danie jest nie tylko smaczne ale przedewszystkim łatwe i szybkie do
przygotowania.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 294 kalorie
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki drobno posiekanego czosnku
- ½ łyżeczki startego imbiru
- zielona papryka
- cebula
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka pieprzu
- ¼ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki maggi
Kurczaka pokroić w paski lub w kostkę jak kto woli i przez 10 minut marynować w łyżce sosu
sojowego. W międzyczasie pokroić paprykę w paski lub kostkę i cebulę w dużą kostkę.
Uwaga potrawy chińskie gotuje się szybko, na dużym ogniu najlepiej więc przygotować sobie wszystkie składniki wcześniej bo będziemy je wrzucać do woka błyskawicznie.
W woku rozgrzać olej dodać kurczaka i smażyć 2 minuty na dużym ogniu
ciągle mieszając lub podrzucając patelnię, dodać czosnek i imbir smażyć dalej przez około 30 sekund na koniec dodać paprykę i cebulę, smażyć
kolejne 2 minuty, dodać cukier wszystko wymieszać, dodać sos sojowy oraz maggi
i jeszcze raz wymieszać. Podawać z ryżem.
genialny wygląd, smak na pewno też
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com