Przygotowanie: 5 minut
Przyszlam do domu po
silowni, glodna i zmęczona. Pomyślałam zjadłoby się coś ale śniadanie już
jadłam a na lunch za wcześnie. Przydałoby się więc coś lekkiego i pożywnego,
dodającego energii, pełnego witamin. Szybko przejrzałam swoje przepisy, jakiś
czas temu koleżanka pokazała mi w gazecie przepis na superzdrową przekąskę,
koktajl z banana i awokado z dodatkiem granoli i orzechów, zrobiłam zdjęcie
telefonem. Uwielbiam wszelkiego rodzaju koktajle, pyszne, zdrowe i pożywne,
dzis właśnie na taki koktajl miałam ochotę, szybko zmiksowałam więc wszystkie
składniki. W oryginalnym przepisie było mleko sojowe lub migdałowe ja jednak użyłam
zwykłego mleka bez laktozy. Moja wersja tego koktajlu poniżej. Polecam.
Składniki na jedną
szklankę - porcja okolo 423 kalorie
- 1 mały banan
- ½ dużego awokado
- ¼ szklanki granoli
- ½ szklanki mleka
- 3 orzechy migdałów
- 6 orzechów pistacji (nie miałam zastąpiłam orzechami laskowymi)
Banana obrać i pokroić
na mniejsze kawałki. Awokado przekroić na pół, przekręcić jedną połówkę by
rozdzielić owoc na pół, wbić nóż w pestkę i przekręcić by się jej pozbyć. Teraz
można łyżką wydobyć miąższ owocu z każdej połówki.
Do blendera wrzucić
owoce, dodać mleko i granolę wszyskto zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy.
Migdały i pistacje lekko
posiekać nożem na mniejsze kawałki. Koktajl przełożyć do szklanki a wierzch
posypać orzechami. Wypić ze smakiem od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz