Strony

sobota, 7 lutego 2015

Dorada pieczona w pergaminie



Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Przepis na doradę pieczoną w pergaminie znalazłam tutaj na blogu Basi Ritz kulinarna mekka. Przepis jest prosty a ryba bardzo smaczna, w dodatku jest to danie dietetyczne i zdrowe. Doradę przyrządzoną w ten sposób jedliśmy już dwa razy i na pewno jeszcze nie raz zagości ona na naszym stole. Moja wersja tego przpisu z małymi zmianami poniżej, ja zamiast plasterków cytryny użyłam samego soku bo skórka daje lekko gorzki posmak. Polecam.

Składniki na 2 porcje – każda około 320 kalorii
  • 2 dorady
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 4 gałązki bazylii
  • 4 gałązki pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 mała cytryna
  • łyżeczka oliwy z oliwek


Doradę umyć, osuszyć doprawić mocno w środku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ząbki czosnku lekko zgnieść, nie obierać. Papryczkę chilli przekroić wzdłóż na pół. Do każdej dorady włożyć po 2 ząbki czosnku, pół papryczki chilli, 2 gałazki bazylii, pietruszki i tymianku. Cytrynę przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok i skropić nim ryby w środku, drugą połówkę cytryny zostawić na później. 

Na blacie kuchennym położyć kwadratowy kawałek papieru do pieczenia, na jego dolnej części połoźyć rybę, skropićoliwą z oliwek i złożyć papier na pół tak by cała ryba była owinięta papierem, następnie zawinąć boki i spiąć spinaczem biurowym, na koniec zawinąc górna część papieru i również spiać spinaczem. 

Tak zawinęte ryby wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 225˚C stopni. Po wyjęciu z piekarnika skropić cytryną. Podawać z pieczonymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz