Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Przepis
na doradę pieczoną w pergaminie znalazłam tutaj na blogu Basi Ritz kulinarna
mekka. Przepis
jest prosty a ryba bardzo smaczna, w dodatku jest to danie dietetyczne i
zdrowe. Doradę przyrządzoną w ten sposób jedliśmy już dwa razy i na pewno
jeszcze nie raz zagości ona na naszym stole. Moja wersja tego przpisu z małymi zmianami poniżej,
ja zamiast plasterków cytryny użyłam samego soku bo skórka daje lekko gorzki posmak. Polecam.
Składniki na 2 porcje – każda
około 320 kalorii
- 2 dorady
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chilli
- 4 gałązki bazylii
- 4 gałązki pietruszki
- 4 gałązki tymianku
- 1 mała cytryna
- łyżeczka oliwy z oliwek
Doradę umyć, osuszyć doprawić
mocno w środku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ząbki czosnku lekko zgnieść, nie
obierać. Papryczkę chilli przekroić wzdłóż na pół. Do każdej dorady włożyć po 2
ząbki czosnku, pół papryczki chilli, 2 gałazki bazylii, pietruszki i tymianku.
Cytrynę przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok i skropić nim ryby w
środku, drugą połówkę cytryny zostawić na później.
Na blacie kuchennym położyć kwadratowy kawałek papieru do pieczenia, na jego dolnej części połoźyć rybę, skropićoliwą z oliwek i złożyć papier na pół tak by cała ryba była owinięta papierem, następnie zawinąć boki i spiąć spinaczem biurowym, na koniec zawinąc górna część papieru i również spiać spinaczem.
Tak zawinęte ryby wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 225˚C stopni. Po wyjęciu z piekarnika skropić cytryną. Podawać z pieczonymi warzywami.
Na blacie kuchennym położyć kwadratowy kawałek papieru do pieczenia, na jego dolnej części połoźyć rybę, skropićoliwą z oliwek i złożyć papier na pół tak by cała ryba była owinięta papierem, następnie zawinąć boki i spiąć spinaczem biurowym, na koniec zawinąc górna część papieru i również spiać spinaczem.
Tak zawinęte ryby wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 225˚C stopni. Po wyjęciu z piekarnika skropić cytryną. Podawać z pieczonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz