Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut
Przepis ną tą zupę znalazłam w książce pt. "Year full of recipes" jest tam 366 różnorodnych przepisów na każdy dzień roku i choć ten przepis nie pochodzi z pierwszej strony mojej książki to właśnie nim postanowiłam powitać Nowy Rok. Z tej okazji wszystkim moim czytelnikom życzę pomyślności i dużo pyszności na stołach.
Składniki na 4 porcje- każda porcja około 235 kalorii
- łyżka oleju
- 2 male pory (350g)
- mała marchewka
- duża piers z kurczaka (300g)
- ¼ szklanki ryżu (55g)
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 1 goździk
- ¼ łyżeczki sosu worcestershire
- 6 plasterków boczku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- ¼ pęczka szczypiorku
Por dokładnie umyć i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. W garnku rozgrzać olej, dodać por i
marchewkę, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut,
następnie dodać kurczaka zwiększyć ogień i smażyć przez kolejne 3 minuty, dodać
ryż i gotować następne 2 minuty.
Następnie dodać 5 szklanek gorącej wody, 2 kostki bulionu drobiowego, liście laurowe, goździk, sos
worcesterhire, sól i pieprz. Gdy wszystko się zagotuje zmniejszyć ogień i
gotować na małym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury , boczek ułożyć na
wyłożonej folią aluminiową blasze wstawić do nagrzanego piekarnika na około 5
minut do momentu aż boczek zrobi się chrupiący, upieczony wyjąć z piekarnika i
pozostawić do ostygnięcia.
Szczypiorek drobno posiekać i wrzucić do zupy, dodać natkę pietruszki,
połamany na mniejsze kawałki boczek, wszystko wymieszać, gorąca zupę odstawić
na 5 minut by wszystkie smaki się przegryzły.
Nie spotkałam się z tą zupą, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń