Strony

sobota, 31 stycznia 2015

Kurczak w szynce z mozarellą i tymiankiem



Przygotowanie: 5 minut
Smażenie i pieczenie: 45 minut

Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu Przy kuchennym stole ale skorzystalam z oryginalnego przepisu, który można znaleźć tutaj. Mimo to zrobiłam wszystko po swojemu. Kurczak pięknie wygląda i okazało się że tak samo smakuje a co najważniejsze można go przygotować wcześniej a następnego dnia po pracy szybko odgrzać. Zjedliśmy go z ziemniaczkami puree i rukolą polaną glazurą balsamiczną, jak dla mnie wszystkie te składniki idealnie do siebie pasowały, było zdrowo i smacznie.


Składniki na 4 porcje – każda około 527 kalorii
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 płaskie łyżeczki vegety
  • łyżka oleju
  • 4 plastry wędzonej szynki (u  mnie Szwardzwaldzka)
  • kulka mozarelli (125g)
  • słoiczek sosu pomidorowego z wędzonym boczkiem (350g) 
  • 4 gałązki tymianku
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć, doprawić vegetą (ulubioną przyprawą do kurczaka lub po prostu sola i pieprzem), wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny ale najlepiej zrobić to poprzedniego wieczora.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kurczaka na niezbyt dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
Mozarelle pokroić na 4 części, na każdą pierś z kurczaka położyć mozarellę, gałązkę tymianku i wszystko owinąć szynką (można użyć szynkę parmeńską ja jednak wolę wędzoną).
Sos pomidorowy wylać na dno naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć piersi z kurczaka. Przykryć folią aluminiową i wtawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz