Przygotowanie: 50 minut
Składniki na 6 porcji – każda około 598 kalorii
- 4 woreczki ryzu (400g)
- 5 jaj
- sól
- pieprz
- 3 średnie ogorki konserwowe (170g)
- sloiczek papryki konserwowej (200g)
- mały por (100g)
- ½ pęczka szczypiorku
- koncentrat pomidorowy (120g)
- majonez (240g)
Ryż ugotować i ostudzić, podzielić na 6 części (pół woreczka + 1/6
woreczka na każdą warstwę).
Jajka ugotować na twardo ostudzić i drobno posiekać doprawić do smaku
solą i pieprzem.
Ogórki koserwowe, jajka i paprykę poskroić w drobną kostkę. Por i
szczypiorek dokładnie umyć i drobno posiekać
Przygotować miskę o pojemności co najmniej 3 litry. Moja miska ma średnicę
20cm i wysokość 10cm.
W misce układać kolejno warstwami sałatkę.
Warstwy od dolu:
- ryż
- ogórki
- ryż
- jajka z solą i pieprzem
- majonez
- ryż
- por
- ryż
- majonez
- papryka
- ryż
- koncentrat
- ryż
- majonez
- szczypiorek
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html