Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia i gotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kiedyś kupiłam w Marks & Spencer tak zwanego gotowca, taką właśnie zapiekankę z makaronem, serem mozarella, pesto i grillowanymi warzywami a wszystko w pysznym sosie pomidorowym. Zapiekanka tak mi zasmakowała że postanowiłam rozłożyć ją na części i zrobić ją sama. Zanim jednak powstała moja wersja tej potrawy wykonywałam ją kilkakrotnie żeby dokładnie dopasować proporcje każdego ze składników. Tak powstałą moja wersja tej pysznej zapiekanki. Polecam.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 812 kalorii
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 125g dużego makaronu
- 375ml gotowego sosu pomidorowego
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- mała cukinia (200g)
- łyżka przyprawy do grila
- świeżo mielony pieprz
- 6 plastrów mozarelli do pizzy (80g)
- ½ słoiczka pesto (95g)
- mała czerwona cebula
Papryki pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a cukinię w plasterki.
Warzywa przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę do potraw z grila
(można też warzywa doprawić solą np. ziołową, pieprzem i ulubionymi ziołami)
wszystko wymieszać. Tak zamarynowane warzywa smażyć na patelni grilowej.
W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i łyżkę oleju, w
wodzie ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Ugotowany
makaron przełożyć na sito, przelać zimną wodą i pozostawić do odcieknięcia.
Sos pomidorowy wylać na dno żaroodpornego naczynia, dodać makaron i
grilowane warzywa, doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, delikatnie
wymieszać. Mozarellę pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu zapiekanki, na koniec
pomiędzy plasterki sera położyć łyżeczką pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz