Strony

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Sos koperkowy



Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania 10 minut

Sos koperkowy jest zdrowy i pyszny, znakomicie pasuje do jaj na twardo lub ryb, podanych z tłuczonymi ziemniaczkami i gotowanymi zielonymi warzywami. Mój sposób na sos koperkowy poniżej. Zapraszam.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 106 kalorii
  • kostka bulionu warzywnego
  • łyżka masła (20g)
  • 2 płaskie łyżki mąki (20g)
  • szczypta soli
  • szczypta bialego pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki (75ml)

Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w szklance wody (normalnie kostkę rozpuszcza się w dwóch szklankach wody ale chcemy żeby nasz wywar był słony bo mąka i słodka śmietanka i tak stłumią słony smak).
Koperek bardzo drobno posiekać.
W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć razem przez chwilę, dodać gorący bulion i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gdy sos sie zagotuje dodać koperek i nadal mieszając powoli wlać śmietankę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz