Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Sos koperkowy jest zdrowy i pyszny, znakomicie pasuje do jaj na twardo
lub ryb, podanych z tłuczonymi ziemniaczkami i gotowanymi zielonymi warzywami. Mój
sposób na sos koperkowy poniżej. Zapraszam.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 106 kalorii
- kostka bulionu warzywnego
- łyżka masła (20g)
- 2 płaskie łyżki mąki (20g)
- szczypta soli
- szczypta bialego pieprzu
- łyżeczka soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- 5 łyżek słodkiej śmietanki (75ml)
Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w szklance wody (normalnie kostkę
rozpuszcza się w dwóch szklankach wody ale chcemy żeby nasz wywar był słony bo
mąka i słodka śmietanka i tak stłumią słony smak).
Koperek bardzo drobno posiekać.
W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć razem przez chwilę, dodać
gorący bulion i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą,
pieprzem i sokiem z cytryny.
Gdy sos sie zagotuje dodać koperek i nadal mieszając powoli wlać
śmietankę.
:)
OdpowiedzUsuń