Strony

środa, 28 stycznia 2015

Makaron z grzybami



Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie i smażenie: 15 minut
Czas pieczenia. 10 minut

Makaron z grzybami to kolejna propozycja na potrawę wegatariańską, ta nie należy do niskokalorycznych za to jest łatwa, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki na 2 porcje – każda około 925 kalorii

  • 50 dag grzybów suszonych
  • kostka bulionu grzybowego
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • płaska łyżka mąki
  • 25 dag makaronu
  • łyżka oleju
  • 1 duża cebula (150g)
  • ząbek czosnku
  • 10g masła
  • 100g tartego żółtego sera
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • kilka gałązek tymianku (1/2 łyżeczki listków)
  • kilka gałązek natki pietruszki


Grzyby namoczyć poprzedniego wieczoru w szklance zimnej wody, jeśli zapomnimy to zrobić można grzyby zalać szklanką wrzątku na około 15 minut, następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywaru nie wylewać), pokroić w paski. W gorącym bulionie rozpuścić kostkę grzybową dla pogłebienia smaku.

W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem, dodać łyżkę oleju (po to by makaron nie posklejał się), wymieszać i pozostawić na 6 minut, następnie odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę (można zrobić to przy pomocy blendera jak kto woli zależy czy chcemy kawałki cebuli w potrawie czy nie), czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i zeszklić ale nie rumienić dodać czosnek i smażyć dalej okołom 2 minut, dodać grzyby i dusić razem około 5 minut następnie  dodać mąkę, bulion z moczenia grzybow z rozpuszczoną kostką grzybową oraz śmietanę i gotować jescze około minuty. Wszystko wyłączyć, zdjąć z gazu dodać połowę sera, sól, pieprz,  listki tymianku i makaron.

Wszystko wymieszać następnie przełożyć do głebokiego naczynia, wierch zapiekanki posypać resztą żółtego sera. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec bez przykrycia około 10 minut. Natkę pietruszki drobno posiekać. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz