Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie i smażenie: 15 minut
Czas pieczenia. 10 minut
Makaron z grzybami to kolejna propozycja na potrawę wegatariańską, ta nie
należy do niskokalorycznych za to jest łatwa, szybka w przygotowaniu i bardzo
smaczna.
Składniki na 2 porcje – każda około 925 kalorii
- 50 dag grzybów suszonych
- kostka bulionu grzybowego
- 150ml słodkiej śmietanki
- płaska łyżka mąki
- 25 dag makaronu
- łyżka oleju
- 1 duża cebula (150g)
- ząbek czosnku
- 10g masła
- 100g tartego żółtego sera
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- kilka gałązek tymianku (1/2 łyżeczki listków)
- kilka gałązek natki pietruszki
Grzyby namoczyć poprzedniego wieczoru w szklance zimnej wody, jeśli
zapomnimy to zrobić można grzyby zalać szklanką wrzątku na około 15 minut,
następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywaru nie
wylewać), pokroić w paski. W gorącym bulionie rozpuścić kostkę grzybową dla
pogłebienia smaku.
W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem, dodać łyżkę oleju (po to by
makaron nie posklejał się), wymieszać i pozostawić na 6 minut, następnie
odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę (można zrobić to przy pomocy blendera jak
kto woli zależy czy chcemy kawałki cebuli w potrawie czy nie), czosnek drobno
posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i zeszklić ale nie rumienić dodać
czosnek i smażyć dalej okołom 2 minut, dodać grzyby i dusić razem około 5 minut
następnie dodać mąkę, bulion z moczenia
grzybow z rozpuszczoną kostką grzybową oraz śmietanę i gotować jescze około
minuty. Wszystko wyłączyć, zdjąć z gazu dodać połowę sera, sól, pieprz, listki tymianku i makaron.
Wszystko wymieszać następnie przełożyć do głebokiego naczynia, wierch
zapiekanki posypać resztą żółtego sera. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200˚C
i piec bez przykrycia około 10 minut. Natkę pietruszki drobno posiekać. Po wyjęciu
z piekarnika posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz