Przygotowanie: 1 godzina
Smażenie: 10 minut
Gotowanie: 3 minuty
Składniki na 70 sztuk – każda około 32 kalorie:
Farsz:
- 100g suszonych grzybów
- duża cebula (170g)
- 2 płaskie łyżki masła (30g)
- 2 łyżki oleju
- 0.5 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka vegety
- łyżeczka ziołowego pieprzu
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Ciasto:
- 0.5kg mąki
- żółtko
- łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- pół szklanki gorącej wody
Ponadto:
- łyżeczka soli
- lyżka oleju
- białko
Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie najlepiej zrobić
to przedniego wieczora ale jeśli zapomnimy grzyby można zalać wrzątkiem na 20
minut. Namoczone grzyby przecedzić następnie pokroić na drobne kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać ja wyręczam się elektrycznym
rozdrabniaczem, kawałki cebuli nie muszą być równo pokrojone wystarczy by były
drobne.
Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i pół łyżeczki soli,
smażyć na małym ogniu kilka minut aż cebulka się zeszkli, następnie dodać
drobno pokrojone grzyby i smażyć dalej do całkowitego odparowania wody,
doprawić vegetą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce by
farsz wystygnął.
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę (2 łyżki mąki odłożyć do podsypywania) dodać żółtko, olej, sól, ciepłą wode i zagnieść ciasto. Powinno byc
dość miękkie a nie sztywne i łatwo rwące. Kulkę ciasta
cienko rozwałkować a następnie nożem wycinać kwadraty o
boku 6.5cm. Na każdy kwadrat nakładać płaską łyżeczkę farszu. Do miseczki wlać białko jajk dodać łyżeczkę wody i roztrzepać, pędzelkiem delikatnie smarować dwa prostopadłe boki kwadratów
ciasta białkiem, składać dwa posmarowane boki i dokładnie przyciskać, następnie skleić
dwa końce by powstały uszka.
Gotowe uszka gotować w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyzki
oleju przez około 3 minuty. Podawac z barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz