Strony

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Uszka z grzybami



Przygotowanie: 1 godzina
Smażenie: 10 minut
Gotowanie: 3 minuty

Składniki na 70 sztuk – każda około 32 kalorie:

Farsz:
  • 100g suszonych grzybów
  • duża cebula (170g)
  • 2 płaskie łyżki masła (30g)
  • 2 łyżki oleju
  • 0.5 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka vegety
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
 Ciasto:
  • 0.5kg mąki
  • żółtko
  • łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • pół szklanki gorącej wody
Ponadto:
  • łyżeczka soli
  • lyżka oleju
  • białko
Farsz:

Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie najlepiej zrobić to przedniego wieczora ale jeśli zapomnimy grzyby można zalać wrzątkiem na 20 minut. Namoczone grzyby przecedzić następnie pokroić na drobne kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać ja wyręczam się elektrycznym rozdrabniaczem, kawałki cebuli nie muszą być równo pokrojone wystarczy by były drobne.
Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i pół łyżeczki soli, smażyć na małym ogniu kilka minut aż cebulka się zeszkli, następnie dodać drobno pokrojone grzyby i smażyć dalej do całkowitego odparowania wody, doprawić vegetą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce by farsz wystygnął.

Ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę (2 łyżki mąki odłożyć do podsypywania) dodać żółtko, olej, sól, ciepłą wode i zagnieść ciasto. Powinno byc dość miękkie a nie sztywne i łatwo rwące. Kulkę ciasta cienko rozwałkować a następnie nożem wycinać kwadraty o boku 6.5cm. Na każdy kwadrat nakładać płaską łyżeczkę farszu. Do miseczki wlać białko jajk dodać łyżeczkę wody i roztrzepać, pędzelkiem delikatnie smarować dwa prostopadłe boki kwadratów ciasta białkiem, składać dwa posmarowane boki i dokładnie przyciskać, następnie skleić dwa końce by powstały uszka.

Gotowe uszka gotować w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyzki oleju przez około 3 minuty. Podawac z barszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz