Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania smażenia: 5 minut
Przepis na krewetki po chińsku pochodzi z książki o której pisałam w ostatnim poscie. Książka nazywa się "A year full of recipes" i zawiera 366 przepisów kilka z nich na pewno pojawi się na blogu, dziś proponuję szybką potrawę która świetnie nadaje się na obiad po pracy bo nie wymaga wiele czasu, jest dość prosta ale smaczna. Poleacam.
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 656 kalorii
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki płatków papryczki chili
- 200g krewetek
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ¼ łyżeczki vegety
- pół pęczka zielonej cebulki
- 2 łyżki sosu z ostryg
- łyżka sosu sojowego
- 200g cienkiego makaronu ryżowego (vermicelli)
Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, obrać, usunąć gniazda
nasienne, pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w 3 cm kawałki, każdy kawałek
przeciąć wzdłuż na pół lub na 4 części w zależności od grubości.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i ugotować makaron
ryżowy. Powinien gotować się około 2 minut, chcemy by był sprężysty a nie
rozgotowany.
Jednocześnie można zacząć smażyć warzywa i krewetki ważne jednak by nie
zapomnieć o makaronie rozgotowany makaron nie będzie zbyt dobry.
Rozgrzać olej w woku, dodać czosnek i płatki chili, smażyć razem kilka
sekund, dodać paprykę i smażyć około minuty, dodać krewetki i smażyć około 2
minut (w międzyczasie przecedzić makaron i pozostawić na sicie do
odcieknięcia), dodać zieloną cebulkę i vegetę, wszystko wymieszać następnie
dodać sos z ostryg i sos sojowy, ponownie zamieszać na koniec dodać
makaron ryżowy wszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu.
Tak jeszcze krewetek nie jadłem! :)
OdpowiedzUsuń