Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania i smażenia: 1 godzina 15 minut
To jedno z moich ulubionych dań, uwielbiam kaczkę jak również kuchnię
chińską to połączenie jest więc idealne. Danie jest szybkie pełne smaku i
warzyw. Możemy do niego kupić gotową mieszankę warzyw do potraw chińskich albo
po prostu wykorzystać wszystkie warzywa które zalegają nam w lodówce lub też
wykorzystać nasze ulubione warzywa istnieje tu boweim pełna dowolność ale
gwarantuję że danie jest za każdym razem absolutnie pyszne.
Składniki na 2 porcje – każda porja około 545 kalorii
- 2 piersi z kaczki
- 35ml sosou sojowego
- ½ łyżeczki przyprawy 5-ciu smaków
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki vegety
- 350g mieszanki warzyw do potraw chińskich (np. kapusta pekińska, cebula, papryka, pieczarki, młoda kukurydza, kielki fasoli, pak choi, zielona fasolka, zielona cebulka, brokuł etc)
- 200g makaronu ryżowego
Piersi z kaczki położyć na suchej patelni skórą do dołu. Smażyć aż ze
skóry wytopi się tłuszcz a skóra zarumieni, następnie przewrócić piersi na
drugą stronę i również usmażyć na złoty kolor. Następnie na patelnię wlać 2
szklanki wrzącej wody, dodać łyżeczkę sosu sojowego i ½ łyżeczki przyprawy 5-ciu
smaków. Dusić kaczkę do miękkości przez około godzinę. Ja zazwyczaj gotuję
kaczkę wcześniej nawet poprzedniego wieczora, wtedy następnego dnia mogę po
pracy przygotować szybką kolację.
Ugotowane piersi z kaczki pokroić w plastry. Warzywa pokroić na mniejsze
kawałki.
W dużym garnku zagotować wodę dodać łyżkę oleju i ugotować makaron al
dente ja gotuję około 2 minut w zależności od grubości makaronu ale nigdy nie
dłużej.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu
około minuty, następnie dodać mięso i smażyć kolejna minutę na dużym ogniu ale
ciągle mieszając lub podrzucając patelnią. Następnie dodać sos sojowy, vegetę i
wszystko wymieszać, na koniec dodać makaron ryżowy i jeszcze raz dokładnie
wymieszać. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz