Strony

niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka ryżowa



Przygotowanie: 50 minut

Składniki na 6 porcji – każda około 598 kalorii
  • 4 woreczki ryzu (400g)
  • 5 jaj
  • sól
  • pieprz
  • 3 średnie ogorki konserwowe (170g)
  • sloiczek papryki konserwowej (200g)
  • mały por (100g)
  • ½ pęczka szczypiorku
  • koncentrat pomidorowy (120g)
  • majonez (240g)
Ryż ugotować i ostudzić, podzielić na 6 części (pół woreczka + 1/6 woreczka na każdą warstwę).
Jajka ugotować na twardo ostudzić i drobno posiekać doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ogórki koserwowe, jajka i paprykę poskroić w drobną kostkę. Por i szczypiorek dokładnie umyć i drobno posiekać
Przygotować miskę o pojemności co najmniej 3 litry. Moja miska ma średnicę 20cm i wysokość 10cm.
W misce układać kolejno warstwami sałatkę.


Warstwy od dolu:
  • ryż
  • ogórki
  • ryż
  • jajka z solą i pieprzem
  • majonez
  • ryż
  • por
  • ryż
  • majonez
  • papryka
  • ryż
  • koncentrat
  • ryż
  • majonez
  • szczypiorek

1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń