Strony

sobota, 4 października 2014

Domowe pesto



Przygotowanie: 20 minut

Składniki na mały słoiczek o pojemności 200ml:

(1 łyżka 20g pesto około 70 kalorii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 25g orzeszków pinii (2 i ½ łyżki)
  • 2 duże doniczki bazylii (1 i ¼ szklanki liści bazylii ubitych)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ szklanki startego parmezanu

Czosnek obrać i wrzucić do rozdrabniacza, dodać orzeszki i włączyć na krótko rozdrabniacz. Poodrywać liście bazylii, włożyć do rozdrabniacza, włączyć rozdrabniacz i miksując powoli dodawać oliwę z oliwek. W moim rozdrabniaczu nie można nic dodawać podczas miksowania więc wlałam oliwę partiami na dwa razy. Następnie dodać sól, pieprz i starty parmezan jeszcze raz krótko zmiksować by wszystkie składniki się pomieszały. Przechowywać w zamykanym słoiczku w lodówce.

1 komentarz: