Strony

środa, 22 października 2014

Ciasto jogurtowe z owocami



Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 1 godzina

Przepis na ciasto jogurtowe znalazłam tutaj na blogu Słodkie Zapomnienie. Piekłam je już dwa razy, ciasto jest lekko klejące ale mi taka konsystenacja odpowiada. Podobno ciasta z jogurtem takie właśnie są. 
Ja użyłam do ciasta świeżych malin i jagód ze słoika własnoręcznie zbieranych zeszłego lata, oczywiście najlepsze byłyby świeże owoce ale takie też były dobre. Ciasto jest pyszne z niecierpliwością czekam na lato wtedy na pewno upiekę je raz jeszcze:) Poniżej przepis z moimi zmianami.


Składniki na dużą blachę o wymiarach 20cm x 40cm
(32 porcje – każda porcja około 250 kalorii) 
  • 2 jajka
  • szklanka cukru (240g)
  • szklanka oleju słonecznikowego (250ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 kg niskotłuszczowego jogurtu greckiego
  • 1kg mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki jagód (300g)
  • 2 szklanki malin (300g)


Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować odrobiną oleju.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać, powoli dodać olej, ekstrakt wanilii a gdy składniki się połączą dodać jogurt i na koniec mąke, proszek do pieczenia i sodę , ciasto powinno być dość gęste.
Gotowe ciasto przeożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160˚C i piec 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i pokroić na kwadraty o boku 5cm.

1 komentarz: