Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 1 godzina
Przepis na ciasto jogurtowe znalazłam tutaj na blogu Słodkie Zapomnienie. Piekłam je już dwa razy, ciasto jest lekko klejące ale mi taka konsystenacja odpowiada. Podobno ciasta z jogurtem takie właśnie są.
Ja użyłam do ciasta świeżych malin i jagód ze słoika własnoręcznie zbieranych zeszłego lata, oczywiście najlepsze byłyby świeże owoce ale takie też były dobre. Ciasto jest pyszne z niecierpliwością czekam na lato wtedy na pewno upiekę je raz jeszcze:) Poniżej przepis z moimi zmianami.
Składniki na dużą blachę o wymiarach 20cm x 40cm
(32 porcje – każda porcja około 250 kalorii)
- 2 jajka
- szklanka cukru (240g)
- szklanka oleju słonecznikowego (250ml)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 kg niskotłuszczowego jogurtu greckiego
- 1kg mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki jagód (300g)
- 2 szklanki malin (300g)
Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować odrobiną oleju.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka
i dalej ubijać, powoli dodać olej, ekstrakt wanilii a gdy składniki się połączą
dodać jogurt i na koniec mąke, proszek do pieczenia i sodę , ciasto powinno być
dość gęste.
Gotowe ciasto prze1łożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto
włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160˚C i piec 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i pokroić na kwadraty o boku 5cm.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i pokroić na kwadraty o boku 5cm.
pyychhha :)
OdpowiedzUsuń