Strony

niedziela, 26 października 2014

Sałatka ziemniaczana



Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania: 15 minut

Przepis na sałatkę ziemniaczaną znalazłam w programie kulinarnym „Barefoot Contessa”, oryginalny przepis można znaleźć tutaj. To dość duża porcja ale sałatka znakomicie nadaje się jako dodatek na przyjęcia, jeśli nie spodziewacie się wielu gości zawsze można zrobić połowę porcjii. Sałatka jest bardzo smaczna, w dodatku nie wymaga wiele pracy. Jak każdy przepis Iny Garten jest dosknała i pełna smaku. Polecam.

Składniki na 8 porcjii – każda około 390 kalorii
  • 1.5 kg młodych małych ziemniaczków
  • 2 łyżki soli do gotowania ziemniaków
  • szklanka majonezu
  • ¼ szklanki maślanki
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (takiej z ziarenkami)
  • ½ szklanki świeżo posiekanego koperku
  • 2 płaskie łyżeczki soli do sosu
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula



Ziemniaczki włożyć do garnka z wodą, dodać 2 łyżki soli i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 15 minut, przecedzić wodę umieszczając ziemniaczki w durszlaku. Na garnku w którym gotowały się ziemniaczki umieścić durszlak z ziemniaczkami, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, łodygi selera również pokroić w kostkę. Do miski włożyć majonez, maślankę, musztardę, 2 płaskie łyżeczki soli, płaską łyżeczkę pieprzu, cebulę i seler. Wymieszać i odłożyć na bok.
Po 15 minutach ziemniaczki przełożyć na deskę do krojenia, jeszcze ciepłe pokroić na połówki, jeśli są zbyt gorące odczekać chwilę. Przełożyć ziemniaczki do miski z sosem i dokładnie wymieszać, ziemniaczki powinny byc lekko ciepłe wtedy lepiej wchłoną smaki. Włożyć do lodówki na kilka godzin by smaki się przegryzły.

1 komentarz:

  1. Lubię sałatki ziemniaczane, ale z maślanką w składzie jeszcze nie robiłem. Przy najbliższej okazji będzie trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń