Przygotowanie:45 minut
Czas gotowania: 45 minut
Przepis na tą zupę pochodzi z programu kulinarnego „Bosonoga Contessa”,
jej autorem jest Ina Grten o której pisałam już w kilku postach. Uwielbiam jej
przepisy bo wszystko co ugotuję wychodzi dokładnie tak jak jest napisane, a do
tego zawsze smakuje tak pysznie jak wygląda.
Oryginalna nazwa to Italian Wedding soup czyli Włoska zupa ślubna przepis
znajdziecie tutaj.Zupa jest dość pracochłonna bo trzeba oddzielić mięso od
kości, zmielić, uformować klopsiki, później jest już z górki, ja robiłam ją na
późny lunch a zjedliśmy na kolację, za to smak jest po prostu doskonały. Serowo
kurczakowe aromatyczne, pachnące czosnkiem i zieloną pietruszką klopsiki
rozpływają się w ustach, do tego delikatny bulion, świeże warzywa, koperek,
pyszny makaron i parmezan. Zupa jest lekka, zdrowa i jak każda potrawa Iny
pełna smaku. Jeśli lubicie takie smaki koniecznie ugotujcie tą zupę.
Składniki na 8 porcji - każda porcja około 306 kalorii
Klopsiki:
- 8 podudzi z kurczaka (mniej więcej 570g mięsa po obraniu z kości)
- 2/3 szklanki świeżej pokruszonej bułki (80g)
- 5 ząbków czosnku (2 płaskie łyżeczki)
- 3 łyżki drobno posiekanej natku pietruszki
- ¼ szklanki tartego sera pecorino romano (25g)
- ¼ szklanki tartego parmezanu (25g)
- 3 łyżki mleka
- 1 duże jajko
- sól
- świeżo mielony pieprz
Zupa:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości cebula (150g)
- 2-3 marchewki (200g)
- 2 łodygi selera naciowego (100g)
- 5 kostek bulionu drobiowego (lub 2.5 litra bulionu)
- ½ szklanki 1/2 cup dry white wine białego wytrawnego wina
- 125g drobnego makaronu (u mnie gwiazdki)
- ¼ szklanki drobno posiekanego koperku
- 300g liści świeżego młodego szpinaku
- 8 łyżek tartego parmezanu (50g)
Piekarnik nastawić na
temperaturę 175˚C, następnie zaczynamy od zrobienia klopsików. Mięso z kurczaka
oddzielić od kości i zmielić w maszynce. w oryginale klopsiki robi się z mięsa
kurczaka i kiełbasy z kurczaka ja jednak użyłam tylko mięsa bo kiełbasę z
kurczaka ciężko tu dostać a w Polsce przypuszczam że wcale nie ma takich
wynalazków, przynajmniej kiedyś nie było, zresztą tu kiełbaski robi się z
surowego mięsa które później piecze się w piekarniku lub smaży no więc tak czy
siak ta kiełbasa to surowe mięso z kurczaka
Zmielone mięso przełożyć do
miski, dodać bułkę tartą (najlepsza byłaby bułka zrobiona ze świeżej lub
jednodniowej bułki ale można też użyć zwykłej tartej bułki), przeciśnięty przez
praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki, ser pecorino romano,
parmezan (te dwa sery są do siebie bardzo podobne jeśli nie macie pomysłu na
późniejsze wykorzystanie sera proponuję użyć jednego rodzaju żeby późnej nie
zalegały nam one w lodówce),mleko, jajko, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki i układać na wyłożónej
papierem blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku aż lekko się zarumienią około 30
minut.
W międzyczasie, obrac cebulę i
drobno posiekać, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, seler naciowy pokroić w
kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchewkę i seler naciowy i
smażyć aż warzywa zmiękną, około 5-6 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać 2.5 litra gorącej wody i kostki rosołowe (lub gorący bulion
drobiowy). Dodać wino i poczekać aż wszystko się zagotuje, następnie dodać
makaron i gotować na średnim ogniu 6 do 8 minut aż makaron się ugotuje.
Dodać świeżo posiekany koperek
i klopsiki z kurczaka, gotować jeszcze minutę. Na koniec dodać szpinak i
gotować kolejną minutę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę
nalewać do miseczek, każdą porcję posypąć łyżką startego parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz