Przygotowanie: 20 minut
Składniki na mały słoiczek o pojemności 200ml:
(1 łyżka 20g pesto około 70 kalorii)
(1 łyżka 20g pesto około 70 kalorii)
- 2 ząbki czosnku
- 25g orzeszków pinii (2 i ½ łyżki)
- 2 duże doniczki bazylii (1 i ¼ szklanki liści bazylii ubitych)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ szklanki startego parmezanu
Czosnek obrać i wrzucić do
rozdrabniacza, dodać orzeszki i włączyć na krótko rozdrabniacz. Poodrywać
liście bazylii, włożyć do rozdrabniacza, włączyć rozdrabniacz i miksując powoli
dodawać oliwę z oliwek. W moim rozdrabniaczu nie można nic dodawać podczas
miksowania więc wlałam oliwę partiami na dwa razy. Następnie dodać sól, pieprz
i starty parmezan jeszcze raz krótko zmiksować by wszystkie składniki się
pomieszały. Przechowywać w zamykanym słoiczku w lodówce.
świetne pesto!
OdpowiedzUsuń