Strony

sobota, 18 października 2014

Lazania ze szpinakiem


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 - 20 minut

Nie pamiętam skąd pochodzi przepis na lazanie ze szpinakiem ale na pewno został przeze mnie kilkukrotnie zmodyfikowany. Lazania jest nie tylko pyszna ale ze względu na zawartość szpinaku bardzo zdrowa. Można ją przygotować wcześniej i szybko odgrzać po pracy.


Składniki na 4 porcje – każda porcja około 883 kalorie

·         1 cebula
·         2 ząbki czosnku
·         2 łyżki masła
·         900g młodego szpinaku (może być mrożony)
·         łyżeczka soli
·         ½ łyżeczki pieprzu
·         łyżeczka vegety
·         ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
·         300ml gęstej śmietany
·         50g tartego parmezanu
·         łyżka oliwy z oliwek
·         500g platów lazanii
·         2 kulki mozarelli (250g)
·         2 duże pomidory


Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Liście szpinaku umyć i lekko posiekać, nie muszą być bardzo drobne. Mozarellę pokroić w drobną kostkę a pomidory w plasterki.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić do odparowania całej wody, jeśli używamy mrożonego szpinaku i jest jej dużo można szpinak przecedzić przez sito. Następnie dodać łyżeczkę soli, łyżeczkę vegety, pół łyżęczki pieprzu i ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej i śmietanę dalej smażyć kilka minut. Na koniec dodać parmezan i gotować aż sos zgęstnieje. 

Naczynie żaroodporne natłuścić odrobiną oliwy z oliwek. W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, do gorącej wody wkładać kolejno płaty lazanii każdy na około 5-6 minut (lub na kilka sekund jeśli używamy świeżych płatów). 

W naczyniu żaroodpornym układać płaty lazanii na przemian ze szpinakiem. (Jeśli chcemy przygotować sobie obiad na jutro po pracy na tym etapie można lazanię przykryć folią i wstawić do lodówki).
Wierzch lazanii posypać mozarellą i skropić łyżeczką oliwy z oliwek. Następnie ułożyć plastry pomidorów, można jescze posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C (jeśli używamy lazanii z lodówki, przygotowanej wcześniej należy piec ją kilka minut dłużej bo inaczej w środku nadal będzie chłodna).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz