Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia 35 minut
Przepis na ciasteczka dostałam już kilka lat temu od koleżanki z pracy.
Pamiętam że przyniosła takie ciasteczka żeby nas poczęstować chyba tak po
prostu bez okazji, poprosiłam o przepis bo już wtedy lubiłam zbierać różnego
rodzaju przepisy kulinarne i tak oto przepis na ciasteczka przeleżał z innymi
różnymi wycinkami z gazet i zapiskami. Ciasteczka wyszły dokładnie takie jak
pamiętam kruche i delikatne. Dzięki whiskey ciasto pachniało bardzo pysznie. Do
wycinania ciasteczek użyłam okrągłej foremki do wycinania o średnicy 8cm,
wyszło mi 20 ciasteczek.
Składniki na 20 ciasteczek o średnicy 7cm – każde około 294 kalorie
- 4 szklanki maki (640g)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (8g)
- ½ szklanki cukru (140g)
- duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
- ¼ płaskiej łyżeczki soli
- kostka masla (250g)
- 3 jajka
- 1 szklanka pokruszonych pistacji (150g)
- 3 łyżki whiskey (45ml)
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Zimne masło pokroić w
drobną kostkę. Pistacje posiekać nożęm tak by część orzeszków była pokruszona a
część nadal w całości.
Odsypać pół szklanki mąki a resztę wsypać do miski, dodać cukier, cukier
waniliowy, sól, pokrojone w kostkę masło, jaja i whiskey. Zagnieść ciasto ale
niezbyt długo kawałki masła nie powinny do końca sie rozmieszać wtedy podczas
pieczenia będą się topić dzięki czemu ciasteczka będą chrupiące. na koniec
dodać pokruszone pistacje.
Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, spłaszczyć ręką a następnie
posypać mąką i rozwałkować na grubość mniej więcej 8mm, wałek sam się zatrzyma na
odpowiedniej grubości bo w cieście są również całe pistacje więc nie uda się go
zbyt cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać na blasze. Nie
rosną zbyt mocno więc nie trzeba zostawiać dużych odstępów. Piec w piekarniku
nagrzanym do 175˚C na złoty kolor (u mnie 35 minut).
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pistacje, więc bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuń