Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 40 minut
Nie mam pojęcia
skąd mam ten przepis ale cisto jest bardzo pyszne, zresztą które ciasto nie
jest pyszne? W oryginalnym przepisie był cukier ja jednak zastąpiłam go tabliczką
białej czekolady, jakoś biała czekolada bardziej pasowała mi do kandyzowanych
wiśni. Te nadaja ciastu niepowarzalny smak, nie bedę się jednak rozpisywać, po
prostu sprubójcie sami. Polecam.
Składniki na
blaszkę o wymiarach 21cm x 11cm (14 porcjii) – każda okolo 260 kalorii
- 4 jajka
- tabliczka białej czekolady (lub ½ szklanki cukru)
- ½ kostki masła
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g mielonych migdałów
- 200g kandyzowanych wiśni
- duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
- 2 łyżeczki olejku migdałowego
- 6 łyżek mleka
- łyżka bułki tartej do formy
Forme o długości 21cm i
szerokości 11cm, lub podobnych wymiarach, wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Pozostałe masło włożyć do miseczki. Czekoladę połamać na mniejsze
kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
W międzyczasie przesiać przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Kilka
łyżek mąki odsypać do miseczki i obtoczyć w niej wiśnie zapobiegnie to ich
opadanie na dno ciasta.
Ubić pianę z białek, dodać
żółtka, miksując dodać cukier waniliowy, roztopione masło z czekoladą, olejek migdałowy, mleko,
mąkę i proszek do pieczenia. Dodać migdały i wiśnie, lekko wymieszać.
Gotową masę wyłożyć do
przygotowanej wcześniej formy. Piec w temperaturze 180°C około 40minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz