Strony

piątek, 22 sierpnia 2014

Paluszki rybne z łososia w parmezanie



Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Przepis pochodzi z programu kulinarnego Giady de Lauretis „Everyday Italian” oryginalną wersję tego przepisu można znaleźć tutaj.
Ja zmieniłam trochę proporcje tak by wyszlo mniej wiecej 10 paluszków i żeby nie zostało nic mąki i bułki tartej. Paluszki są bardzo smacze a do tego piecze się je w piekarniku a nie w głębokim oleju.


Składniki na 2 porcje (10 paluszków) – każda porcja około 448 kalorii
  • 400g surowego filetu z łososia
  • 3 łyżki mąki (30g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • białko z dużego jajka (lub średniej wielkości jajko)
  • 5 płaskich łyżek bułki tartej (35g)
  • ¼ szklanki tartego parmezanu
  • łyżeczka vegety (lub ulubionej przyparawy do ryb)
  • łyżka oleju rzepakowego
Filet z łososia umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić w poprzek tak by uzyskać 2 płaskie filety, następnie każdy z nich pokroić na 5 części tak by powstało 10 paluszków rybnych.

Przygotować trzy miseczki do pierwszej wsypać mąke, sól i świeżo mielony pieprz do drugiej wbić białko i roztrzepać widelcem, do trzeciej miseczki wsypać bułkę tartą, parmezan i vegetę lub przyprawę do ryb (jesli nie lubicie używać gotowych przypraw można dodać trochę soli).

Paluszki z łososia obtaczać kolejno w mące, roztrzepanym białku i na końcu w bułce z parmezanem lekko przyciskając by panierka przykleiła się do ryby.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, i delikatnie posmarować olejem, nastepnie skropić paluszki pozostałym olejem (ja używam olej w sprayu).

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC na złoty kolor, około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz