Przygotowanie:
Czas gotowania:
Czas pieczenia:
Składniki na 2 porcje
Czas gotowania:
Czas pieczenia:
Składniki na 2 porcje
- 600g ziemniakow
- 480g świeżego szpinaku
- 6 plasterków dużej szynki
- 60g żółtego sera
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- ¼ pęczka szczypiorku
- ¼ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła (30g)
- 4 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Ziemniaki obrac, umyc, wrzucic do osolonej wody i gotowac około 10 minut. Szpinak oczyscic,
wymyć i pozostawic do obciekniecia. Cebule i czosnek obrac i pokroic w drobna
kostke.
Olej rozgrzac w garnku, poddusic na nim cebule i czosnek. Dodac szpinak i
gotowac na malym ogniu. Doprawic sola i pieprzem.
Natke pietruszki i szczypiorek wymyc i drobno posiekac. Ziemniaki
odcedzic dodac do nich mleko i maslo a nastepnie zmiksowac na puree. Dodac
posiekane ziola i wymieszac, doprawic do smaku galka muszkatolowa.
Puree ziemniaczane rozlozyc na plastrach szynki, zawinac i przekroic na
pol. Szpinak wlozyc do naczynia zaroodpornego a na nim ulozyc roladki, posypac
serem i na krotko zapiec w piekarniku. Podawac posypane grubo zmielonym
pieprzem.
Sądząc po składnikach, to danie bardzo by mi smakowało.
OdpowiedzUsuń