Strony

środa, 28 maja 2014

Roladki ziemniaczane



Przygotowanie: 
Czas gotowania:
Czas pieczenia:

Składniki na 2 porcje
  • 600g ziemniakow
  • 480g świeżego szpinaku
  • 6 plasterków dużej szynki
  • 60g żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła (30g)
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej



Ziemniaki obrac, umyc, wrzucic do osolonej wody i gotowac  około 10 minut. Szpinak oczyscic, wymyć i pozostawic do obciekniecia. Cebule i czosnek obrac i pokroic w drobna kostke.
Olej rozgrzac w garnku, poddusic na nim cebule i czosnek. Dodac szpinak i gotowac na malym ogniu. Doprawic sola i pieprzem.
Natke pietruszki i szczypiorek wymyc i drobno posiekac. Ziemniaki odcedzic dodac do nich mleko i maslo a nastepnie zmiksowac na puree. Dodac posiekane ziola i wymieszac, doprawic do smaku galka muszkatolowa.
Puree ziemniaczane rozlozyc na plastrach szynki, zawinac i przekroic na pol. Szpinak wlozyc do naczynia zaroodpornego a na nim ulozyc roladki, posypac serem i na krotko zapiec w piekarniku. Podawac posypane grubo zmielonym pieprzem.

1 komentarz: